Det skal ligne at den ene side af batteriet er brændt af, hvorfor den er sort i den ene side af kagen. (©DR)

Nytårsbatteri

Mangler du inspiration til årets nytårskage, så prøv denne flotte kage, der ligner et batteri. Indeni er der røget ost, ananaskirsebær og chokolademousse.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Sprød bund til bunden

  • 30 g smør
    ((blødgjort))
  • 30 g flormelis
  • 30 g pasteuriserede æggehvider
  • 30 g hvedemel

Bund

  • 100 g mørk chokolade
  • 50 g sprød bund
  • 50-70 g letristede hasselnødder

Ydrebunde og mellemlægningsbunde dej 1 (Joconde)

  • 40 g smør
  • 48 g flormelis
  • 48 g mel
  • 40 bæger æggehvider
  • 1 smule sort pastafarve

Dej 2

  • 120 g sukker
  • 200 g æg
  • 170 g mandelmel uden skal
  • 40 g mel
  • 30 g smør
    ((smeltet))
  • 150 g æggehvider
    ((pisket))
  • 60 g sukker
  • 1 smule sort pastafarve

Chokolademouse

  • 3 blade husblas
  • 200 g mørk chokolade
  • 1 stk. æggeblomme
  • 1 stk. æg
  • 2,5 dl fløde
  • 1 smule røget ost fra Kirgistan

Midterbund

  • 60 g pasteuriserede æggeblommer
  • 40 g sukker
  • 0,75 tsk. bagepulver
  • 60 g hvedemel
  • 30 g pecannødder
  • 125 g pasteuriserede æggehvider

Kærlighedsfrugt-mousse

  • 250 g ananaskirsebær
  • 50 g flormelis
  • 0,5 stk. citron
    (Her er det saften der skal bruges.)
  • 1 smule vanilje
  • 2,5 dl fløde
    (Letpisket.)
  • 4 blade husblas

Krudtrør

  • 58 g florsukker
  • 5 g kakao
  • 80 g mel
  • 68 g smør
    (Smeltet/blødgjort))
  • 1,5 stk. æggehvider
  • 1 smule salt

Net af bagt dej

  • 200 g florsukker
  • 200 g mel
  • 200 g smør
  • 200 g æggehvider
  • 1 smule salt

Fremgangsmåde

Lav sprød bund til bunden:

  1.  Bland og spred ud på bagemåtte med palet (ca. 2 mm. tykkelse)
  2.  Bag ved 190 grader i 8-10 minutter.
  3.  Afkøl og kvas.

Lav bunden:

  1. Smelt chokoladen ved lav varme.
  2. Blend de ristede hasselnødder og kom dem i den smeltede, lune chokolade.
  3. Tilsæt de kvaste kiks.
  4. Fyld i bunden af din samlering.

Lav ydrebunde og mellemlægningsbunde, Joconde:

  1. Sidedej: saml side-dej 1 på røremaskine.
  2. Først det tørre, dernæst hviderne.
  3. Dekorér med ønsket mønster på måtte. Jeg bruger min finger.
  4. Frys mønster ned i 10-15 minutter. ?
  5. Lav side-dej 2 ligeledes på røremaskine.
  6. Æg og sukker piskes tykt.
  7. Mandelmel, mel og smør tilsættes.
  8. I separat skål piskes hvider og sukker stive.
  9. De to masser vendes forsigtigt sammen.
  10. Dej 1 tages ud af fryseren, og dej 2 hældes over dej 1.
  11. Bag bunden i ovnen ved 200 grader varmluft i 10 minutter. Den må endelig ikke få for meget.
  12. Dejen vendes rundt imens den fortsat er lun. Pas på, dejen er skrøbelig.
  13. Skær bunden til i den højde, du ønsker kagen skal være (ca. 4-5 cm).
  14. OBS: Der skal bruges to bunde for at kunne nå rundt om kagen.
  15. Med resterende 2. dej laver du de tre bunde, som skal bruges indeni kagen.

Lav så chokolademousse:

  1. Sæt husblas i blød i koldt vand i 30 minutter.
  2. Smelt den mørke chokolade i vandbad.
  3. I separat vandbad: opvarm æg og blomme til ca. 70 grader - pisk konstant.
  4. Tilsæt husblas til æggeblandingen.
  5. Tilsæt chokoladen. Pisk godt.
  6. Tilsæt et par deciliter af den let piskede fløde. Pisk igen godt.
  7. Hæld blandingen op i den resterende mængde letpiskede fløde og pisk det sammen med håndris.

Lav midterbunden:

  1. Pisk blommer og sukker hvidt og luftigt.
  2. Sigt de tørre ingredienser i blandingen.
  3. Tilsæt nødderne.
  4. I separat skål piskes æggehvider stive.
  5. Vend forsigtigt hviderne i blandingen, til der ikke længere er klumper.
  6. Kom dejen i en Ø24 springform.
  7. Bag ved 190 grader varmluft i ca. 15 minutter.
  8. Afkøl og del i to.

Lav kærlighedsfrugt-mousse:

  1. Husblas lægges i blød i ca. 30 minutter.
  2. Alle ingredienserne (foruden fløden) koges uden låg ca. 10 minutter. Smag til.
  3. Afkøl en smule.
  4. Tilsæt husblassen til den stadig varme frugtsaft.
  5. Pisk fløde til let konsistens og tilsæt et par deciliter til frugtsaften.
  6. Pisk beslutsomt frugtsaft med fløde og hæld tilbage over i den letpiskede flødeskum. Pisk atter.
  7. Moussen er klar til at komme i kagen.
  8. Alternativt kan den køle lidt af inden.

 Lav krudtrør:

  1. Bland sammen.
  2. Lad stå tildækket i 30 minutter.
  3. Strøg ud med palet og bag ved 190 grader i 5-6 minutter.
  4. Rul straks omkring rør og lad dem køle, sammenrullet.

Lav da net af bagt dej:

  1. Gitter: Sprøjt et gitter lidt større end din firkantede form. Dejen vil trække sig sammen inde i ovnen. Placer nettet over rørene.
  2. Ydre net:
  3. Sprøjt et mønster i en retvinklet trekant.
  4. Bag ved 200 grader i ca. 7 minutter.
  5. Fold nettet straks det kommer ud af ovnen, og lad det afkøle i spænd.

Opbyg så kagen: 

  1. Den smeltede chokolade med kvas placeres i bunden af en firkantet form.
  2. Joconden placeres op af formens sider.
  3. Sæt sorte rør i kagens ene side.
  4. Placér den røgede ost på bunden og hæld chokolademoussen i.
  5. Lagkagebunden skæres til og placeres ovenpå.
  6. Pensl bunden med den røgede whisky.
  7. Lad kagen sætte sig en smule.
  8. Hæld ananaskirsebærmoussen i formen, afkøl.
  9. Dyp de små rør i glimmer og pres dem ned i moussen.
  10. Placér et bær i de "uskudte" rør.
  11. Placér et dej-net over kagen.
  12. Frituresteg glasnudler og pynt rørene.
  13. Bræk de sorte rør i stykker, så det ligner, de er blevet skudt i stykker.
  14. Placer et net op ad rørene.