Overrask dine gæster med en flot kage til nytårsfesten. (©DR)

Nytårskage - Dansk sommer 2017

Jesper og Susanne bagte i Den store Jule- og Nytårsbagedyst 2017 denne mesterværkskage, som en nytårskage der skulle repræsentere det forgangne år. Når søskendeparret ser tilbage på året, er det der står tydeligst i deres erindring en sommer fyldt med regnvejr. De valgte derfor at lave en kage, der udenpå er uvejr og indeni er fyldt med sommer - for trods dårligt vejr kan man jo godt nyde en sommer og have det dejligt alligevel. Du får deres opskrift her.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Bunde

  • 30 g hvedemel
  • 85 g mandelmel
  • 100 g sukker
  • 135 g æggehvide
  • 50 g sukker

Havtornmousse

  • 400 g frosne havtorn
  • 300 g sukker
  • 7 1/2 blade husblas
  • 2 stang vanilje
  • 4 dl fløde

Hindbærpuré

  • 450 g hindbær, frosne
  • 125 g sukker
  • 30 ml citronsaft

Stikkelsbærpuré

  • 450 g stikkelsbær, frosne
  • 150 g sukker
  • 1 stang vanilje

Hindbærmousse

  • 3 dl fløde
  • 1 1/2 dl hindbærpuré
  • 7 blade husblas

Stikkelsbær- og hindbærmousse

  • 3 dl fløde
  • 1 dl stikkelsbærpuré
  • 1/2 dl hindbærpuré
  • 7 blade husblas

Stikkelsbærmousse

  • 3 dl fløde
  • 1 1/2 dl stikkelsbærpuré
  • 7 blade husblas

Smørcreme

  • 400 g smør, blødt
  • 800 g flormelis
  • farver efter behov

Bolsjer

  • 1/2 dl vand
  • 2 1/2 dl sukker
  • 1,2 dl druesukker
  • blå farve
  • et par dråber hindbærsmag

Sukkerslør

  • 300 g sukker
  • 1 dl vand
  • 1 tsk. glukosesirup

Sprødt lag

  • 100 g sukker
  • 40 g mandler

Fremgangsmåde

Bunde

  1. Mel, mandelmel og sukker blandes.
  2. Æggehvider og sukker piskes til skum.
  3. Mel, mandelmel og sukker foldes i massen.
  4. Bages ved 190 grader i 20-25 min (17,5 min).

Havtornmousse

  1. Sæt husblas i blød i koldt vand.
  2. Kog havtorn med sukker og vanilje til det er mørt. Blend og sigt bærrene.
  3. Opløs husblassen i den varme masse. Afkøl lidt.
  4. Pisk fløden og vend den i lidt ad gangen. Hæld i halvkugleform og lad sætte på frost.

Hindbærpuré

  1. Kog hindbær og sukker til hindbærrene er møre. Smag til med citron.
  2. Blend til massen er ensartet.

Stikkelsbærpuré

  1. Kog stikkelsbær, sukker og vanilje til stikkelsbærrene er møre.
  2. Blend til massen er ensartet.

Hindbærmousse

  1. Sæt husblas i blød.
  2. Smelt husblassen i puréen.
  3. Pisk føden til let skum. Fold fløden i puréen af flere omgange.
  4. Hæld over havtornmoussen og afkøl.

Stikkelsbær- og hindbærmousse

  1. Sæt husblas i blød.
  2. Smelt husblassen i puréen.
  3. Pisk fløden til let skum. Fold fløden i puréen af flere omgang.
  4. Hæld hindbærmoussen i ønsket form og køl af.

Stikkelsbærmousse

  1. Sæt husblas i blød.
  2. Smelt husblassen i puréen.
  3. Pisk fløden til let skum. Fold fløden i puréen af flere omgange.
  4. Hæld i ønsket form og afkøl.

Smørcreme

  1. Pisk smørret med flormelis.
  2. Opdel i flere dele og farv hver del med farve efter ønske.

Bolsjer

  1. Tænd ovn på 80 grader.
  2. Vand, druesukker og sukker hældes i en gryde i den rækkefølge. Kog til nøjagtigt 162 grader.
  3. Hæld massen på en silikonemåtte og lad den køle kort.
  4. Ælt massen med farve og smag - Brug ovnen til at opbevare den del du ikke arbejder med.
  5. Form små dråber af massen.

Sukkerslør

  1. Hæld alle ingredienser i en gryde, så alt sukker er vådt. Kog op under kraftig varme og skru derefter ned til middel varme.
  2. Vask siderne af gryden ned ca. 9 gange undervejs. Koges til 152-153 grader og tages af varmen.
  3. Sæt 2 gafler sammen ryg mod ryg med en elastik.
  4. Rul bagepapir henover en kagerulle og ”pisk” sukkermassen herover med gaflerne.
  5. Form og brug som pynt til kagen.

Sprødt lag

  1. Smelt sukkeret på panden til det er gyldent brunt.  
  2. Hæld ud i 2 bageringe placeret på en silikonemåtte og drys med mandelflager. Lad afkøle og fjern kageringene inden de er helt afkølet.

Samling af kagen

  1. Kagen bygges op i en kagering med folie i.
  2. Nederst placeres en kagebund.
  3. Ovenpå bunden placeres det sprøde lag. Brug lidt af hindbærmoussen som lim mellem bund og sprød.
  4. Havtornmoussen placeres på det sprøde lag.
  5. Hindbærmoussen ovenpå havtornmoussen.
  6. Herpå støbes stikkelsbær- og hindbærmoussen.
  7. En kagebund lægges i.
  8. Stikkelsbærmoussen støbes ovenpå kagebunden.
  9. Udenpå kagen smøres smørcremen.
  10. Dråbeformede bolsjer stikkes udenpå og på toppen placeres sukkerslør som en regnvejrssky.