Old school rugbrød

Her kommer så et rugbrød, med surdej, uden frø og krydring, bare med rug. Hvis man vil, kan noget af rugmelet erstattes af hvede, f.eks. den utroligt velsmagende urhvede Ølandshvede. Faktisk kan al den knækkede rug erstattes af knækket hvede, hvis man ønsker et mildere 'rugbrød'. Vær opmærksom på, at det tager 2-3 dage at lave rugbrødet efter opskriften.

Tidsmængde: 3 timer Mængde: 10 pers. Sværhedsgrad: Nem

Ingredienser

FØRSTE DAG

  • 300 g surdej

  • 9 dl lunkent vand

  • 575 g rugmel, en tredjedel kan erstattes af hvedemel

  • 375 g knækket rug, knækket hvede eller spelt kan også bruges

  • 2 spsk. honning

  • 2 spsk. groft salt

ANDEN DAG

  • 3,5 dl nisseøl, juleøl, maltøl eller porter

  • 800 g knækket rug, kan erstattes af knækket hvede

Fremgangsmåde

Laves den første dag:

Rør salt, surdej og honning jævnt med lidt af vandet. Rør resten i og stil det lunt i en skål med et viskestykke over. Hvor længe afhænger af, hvor aktiv surdejen er, men det skal være klart i live, let boblende og hævet op. Som regel er natten over passende, men måske er 6 timer nok.

Laves den anden dag:

Rør øl og kerner sammen med dejen og lad det hæve i 5-8 timer.

Tag surdej fra til næste bagning. Fordel så dejen i 2 rugbrødsforme, foret med bagepapir. Det er vigtigt for det færdige brød, at man gør sig umage med at få en jævn og glat overflade. Brug en dejskraber, dyppet i vand. Lad brødene efterhæve i 3-4 timer.

Prik overfladen dybt med en strikkepind, eller lille træpind mindst 20 steder, og bag brødene ved 200 grader i lidt over en time. Ved at prikke brødene danner man små skorstene som dampen fra brødet kan slippe ud af. Den vil ellers få skorpen til at lette som et låg, og det gør brødet helt umuligt at skære.

Pak brødene ind i meget fugtige, for ikke at sige våde viskestykker, når de kommer ud af ovnen. Når de er kølet af proppes både viskestykker og brød i plasticposer hvor de ligger til næste dag. Så er brødene meget, meget nemmere at skære.