Øllebrød som en lækker lille dessert. (©DR)

Øllebrød med chokolade og brombærkompot

Øllebrød kan faktisk godt være en fantastisk dessert. Få her kok Adam Aamanns opskrift på en lækker øllebrød med mørk chokolade, brombærkompot og kold flødeskum på toppen.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Øllebrød

  • 175 g mørkt rugbrød
  • 33 cl mørk øl
  • vand efter behov
  • 4-5 spsk. rørsukker
  • 40 g smør
  • 30-40 g chokolade 60-70%

Brombærkompot

  • 200 g friske eller frosne brombær
  • 150 g sukker

Servering

  • letpisket flødeskum

Fremgangsmåde

Øllebrød

  1. Skær rugbrødet i skiver og derefter ud i tern på ca. 1 x 1 cm.
  2. Smelt smørret på en pande og steg rugbrødet heri ved moderat varme.
  3. Efter 4-5 min., når rugbrødet dufter ristet og smørret er brunet let, kommes sukkeret på panden.
  4. Vend godt rundt i det hele til sukkeret karamelliseres let, men uden at det bruner for meget.
  5. Kog panden af med øllet og kom det hele op i en lille gryde og fyld vand på til det akkurat dækker rugbrødet. Kog videre i ca. 15 min. ved svag varme til rugbrødet er kogt ud.
  6. Hvis man vil have struktur i sin øllebrød, så kan man nøjes med at piske den grundigt igennem. Men hvis man gerne vil have en mere glat grød, kan øllebrøden presses igennem en sigte eller blendes med en stavblender. Hvis øllebrøden er meget bastant, tilsæt lidt ekstra øl og/eller vand.
  7. Rør chokoladen ud i øllebrøden, når den er varm men ikke kogende. Smag evt. øllebrøden til med lidt ekstra rørsukker.

Brombærkompot

  1. Kom brombær og sukker i en gryde kog langsomt op. Rør forsigtigt rundt og kog igennem 2-3 min.
  2. Kom derefter kompotten på sylteglas, hvor den holder sig min 14 dage på køl.
  3. Server øllebrøden varm, med kold letpisket flødeskum og brombærkompot.