Omelet en Surprise med trefarvet is
Den gamle trefarvede is får sig her en opdatering i form af en is-bombe
Tilberedningstid:
4 timer
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Chokoladeis
- 4 dl piskefløde
-
110 g
chokolade
(til smeltning)
- 1 stang vanilje
- 100 g æggeblommer
- 70 g flormelis
-
50 g
finthakket chokolade
(til fyld)
Vaniljeis
- 70 g æggeblomme
- 45 g flormelis
- 3,5 dl piskefløde
- 1 stang vanilje
- 45 g æggehvide
- 35 g flormelis
Hindbærsorbet
- 3 dl vand
- 200 g sukker
- 400 g frosne hindbær
Mandelkrokant
- 100 g mandler
- 200 g sukker
- 1 knivspids salt
Nøddebund
- 130 g æggehvider
- 200 g sukker
- 250 g hasselnøddekerner
- 2 spsk. mandelmel
- 1 tsk. hvedemel
- 1 smule salt
- 150 g mørk chokolade
Italiensk marengs
- 200 g æggehvider
- 400 g sukker
- 1,25 dl vand
Fremgangsmåde
Lav chokoladeis
- Kornene skrabes ud af vaniljestangen og blandes med lidt af sukkeret.
- Sukker, vaniljesukker og æggeblommer piskes lyst og luftigt.
- Chokoladen smeltes og piskes i æggesnapsen.
- Flødes piskes let stiv og lidt af fløden blandes med chokolademassen og piskes.
- Resten af fløden og den finthakkede chokolade vendes i.
- Stilles på frost og der piskes i den engang i mellem for at undgå, at det krystalliserer.
Vaniljeis
- Kornene skrabes ud af vaniljestangen og blandes med lidt af flormelis.
- Æggeblommer, flormelis og vanilje piskes lyst og luftigt.
- Æggehvider piske stive og flormelis tilsættes lidt efter lidt til marengs.
- Fløden piskes stiv.
- Æggesnaps og fløde vendes sammen og vendes til sidst med marengs.
- Fryses.
- Røres op og piske lidt engang i mellem så det ikke krystalliserer.
Lav hindbærsorbet
- Hindbær kommes i den varme sirup og koges med til hindbærrene er kogt ud.
- Sigt massen igennem en finmasket si.
- Smag til med limesagt og limeskal.
- Sættes på frost og røres jævnligt, så det ikke krystalliserer.
- Når det begynder at blive koldt og grødet, piskes æggehvider stive og vendes i sorbeten.
- Sættes helt på frost derefter.
Mandelkrokant
- Mandler ristes i ovnen ved 200 grader i 5-7 minutter.
- Mandlerne tages ud, køles og hakkes i mindre stykker.
- Sukker smeltes i en gryde til karamel og mandlerne og salt tilsættes.
- Vendes hurtigt sammen og bredes ud på bagepapir til afkøling.
- Hakkes mellemfint, når helt afkølet.
Nøddebund
- Hasselnødderne ristes på pande eller i ovn til de bliver gyldne.
- Halvdelen af hasselnødderne hakkes groft og resten blendes næsten til mel.
- Æggehvider piskes stive, sukker tilføres lidt efter lidt og piskes til en marengs.
- Mel, mandelmel, salt og blendede hasselnødder vendes i marengsen, og de grofthakkede hasselnødder vendes derefter også i.
- Sprøjtes ud i to cirkler med diameter som en skål ens isbombe er og bages i ca. 20. min. ved 200 grader.
- Chokolade smeltes i vandbad.
- Smøres ud på den ene bund, hvorefter den anden bund kommes oven på.
Italiensk marengs
- Vand og sukker kommes i en gryde og siruppen koges op og koger et par minutter, til alt sukker er opløst. Siruppen må ikke tage farve og skal nå en temperatur på 115 grader.
- Æggehviderne piskes stive,og den brandvarme sirup hældes i en tynd stråle i de piskede æggehvider, mens der fortsat piskes. Der piskes til marengsmassen er godt stiv, blank og sej. Det tager tid og pisk gerne i 7-9 minutter.
Sammenlægning
- I den lille form kommes først vaniljeis, til den er halv fyldt.
- Midt i presses en mindre skål, det planes ud, og det hele fryses.
- Indersiden af den helt lille skål varmes op, og skålen tages ud af vaniljeisen, mens den stadig er i den lille form.
- Giv kort 20 min. på frost mere.
- I hullet kommes hindbærsorbet, og det hele planes ud på niveau med vaniljeisen.
- Sættes på frost igen.
- Nu burde der være en halvkugleformet is, hvor der er hindbærsorbet i midten og vanilje rundt om.
- Chokoladeisen kommes i den store form og vanilje + sorbet tages ud af den lille form.
- Der drysses med mandelkrokant på vaniljekuglen, før den nedsænkes i formen med chokolade.
- Isen sættes igen på frost.
- Bunden skæres til og kommes i formen oven på chokoladeisen.
- Hele skålen varmes op, og isbomben placeres med nøddebunden på fad eller tallerken.
- Pyntes med italiensk marengs og brændes med bunsenbrænder.