En hyggelig simreret til dage med ro og tid til forkælelse. (©DR)

Osso Buco

Osso Buco er en italiensk og klassisk gryderet med kalveskank, der rigtig skal stå og simre og blive kraftig i smagen. Resultatet bliver en solid ret med supermørt kød, der serveres bedst med en cremet polenta eller kartoffelmos. Navnet 'Osso Buco' henviser til det hul, der er midt i benet af kalveskanken, og indeholder mav - hvilket giver retten den helt rette smag. Få Louisa Lorangs opskrift fra Maddysten her.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

Osso Buco

  • 10-12 skiver kalveskank
  • lidt hvedemel
  • olivenolie til stegning
  • 2 gulerødder, skrællede og i små tern
  • 3 stængler bladselleri, fintsnittet
  • 1 stort løg, finthakket
  • mere olivenolie og lidt smør
  • 3 spsk. tomatpuré
  • 3 dl hvidvin
  • 5 dl kalve- eller oksefond
  • 3 laurbærblade
  • lidt friske persillestilke
  • salt og friskkværnet peber efter smag
  • et nip sukker

Gremolata

  • 3 håndfulde bredbladet persille
  • 2 økologiske citron, skal heraf
  • 1-2 fed hvidløg

Servering

  • Kartoffelmos eller polenta

Fremgangsmåde

Osso Buco

  1. Dup kødet tørt.
  2. Klip i siderne af skiverne af kalveskank med en skarp saks, eller snit dem med en kniv, så den hvide hinde brydes et par steder på hvert stykke skank.
  3. Vend kødet i mel og brun det grundigt i olivenolie i en stor, super varm gryde. Gør det ad flere omgange, så kødet får godt med farve. Tag kødet op.
  4. Tør evt. gryden over. Kom mere olivenolie i gryden og sautér gulerødder, bladselleri, og løg i olien. Det skal ikke tage farve, men blive ok mørt.
  5. Kom en klat smør og tomatpuré på grøntsagerne. Varm kort op.
  6. Tilsæt hvidvin og kog op.
  7. Tilsæt bouillon, laurbærblade og persillestilke (det er en fordel at binde dem sammen, så kan du fiske dem op inden servering.)
  8. Lad retten simre under låg i 2-3 timer. Tjek undervejs om der mangler væde. Smag til undervejs med salt og rigeligt sort peber. Tip: Du kan lade retten simre i en støbejernsgryde ved 120 grader i ovnen. Det er nemt at styre.
  9. Smag til sidst til med et nip sukker.

Gremolata

  1. Snit persille og den yderste gule skal af citronen fint. Hak det hele sammen med hvidløg.

Servering

  1. Anret osso buco med et gavmildt drys gremolata og servér straks - gerne med blød polenta eller mos. 


Opskriften findes i samlingen

Maddysten