Den klassiske othellolagkage med creme, makron, marcipan og chokoladeglasur (Foto: Maria Warnke Nørregaard ©DR)

Othellolagkage

Deltagerne i Den store bagedyst har prøvet kræfter med denne opskrift, som er en af Mette Blomsterbergs egne favoritter. Det er en klassisk lagkage med historisk rødder i Shakespeares skuespil af samme navn. Othello var en sort soldat, der kæmpede en kamp mod racisme. Deraf kagens farvespil mellem lys og mørk.

Vaniljecremen skal køle ned i køleskab ca. en time

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 12 pers.

Ingredienser

Vaniljecreme

 • 1 stk. vaniljestang
 • 75 g sukker
 • 60 g majsstivelse
 • 4 dl sødmælk
 • 5,5 dl piskefløde
 • 2 stk. æggeblommer

vaniljebunde

 • 1 stk. vaniljestang
 • 65 g sukker
 • 100 g pasteuriserede æggeblommer
 • 100 g hvedemel
 • 1 tsk. bagepulver
 • 200 g pasteuriserede æggehvider

Overtræksmarcipan

 • 200 g marcipan
 • 100 g flormelis
 • 1 knivspids glukosesirup

Makronbund

 • 125 g marcipan
 • 75 g flormelis
 • 60 g æggehvider

Chokoladeglasur

 • 75 g mørk chokolade
  (56 pct. kakao)
 • 150 g flormelis
 • 0,5 tsk. vand
  (efter behov)

Fremgangsmåde

 1. Bag vaniljebunde:
  Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene sammen med en anelse af sukkeret med kniven, så kornene skilles ad.
 2. Pisk æggeblommer, vaniljesukker og sukker med en håndmikser til en tyk æggesnaps. Bland mel og bagepulver og sigt det ned i "snapsen".
 3. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen - stop når den er ensartet. Smør dejen ud på to stykker bagepapir, hvorpå der er tegnet cirkler på 24 cm. - anvend lagkageringen til at tegne efter. Bag bundene ved 190 grader til de er let gyldne og giver efter ved tryk - ca. 10 minutter. Afkøles og udstikkes med lagkageringen.
 4. Lav vaniljecremen:
  Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en kniv. Mas vaniljekornene sammen med en anelse af sukkeret med kniven, så kornene skilles ad. Bland vaniljesukker, sukker og majsstivelse. Pisk det godt med 1 deciliter af mælken.  Tilsæt æggeblommerne.
 5. Kog de resterende 3 dl. mælk samt 3,5 dl. af fløden op i en gryde med den tomme vaniljestang. Den resterende piskefløde gemmes til senere brug. Når mælkefløden koger, tilsættes majsblandingen - pisk godt i nogle sekunder til cremen koger og tykner.
 6. Kom straks den færdigkogte creme op i en kold beholder. Læg et stykke husholdningsfilm direkte ovenpå vaniljecremen, så der ikke dannes kondens. Afkøl cremen helt.
 7. Den iskolde vaniljecreme piskes glat med et piskeris. I en anden skål piskes de resterende 2 dl. fløde til skum og dette vendes forsigtigt sammen med den piskede vaniljecreme til en flødecreme. 
 8. Lav overtræksmarcipan:
  Ælt alle ingredienserne sammen til en ensartet masse. Opbevar overtræksmarcipanen i en tillukket plasticpose ved stuetemperatur indtil den skal anvendes.
 9. Rul overtræksmarcipanen ud i ekstra flormelis til ét langt bånd, som kan nå hele vejen rundt om kagen. Sørg for at marcipanen er til at flytte med under hele udrulningen. Opmål og renskær båndet mens det ligger på bordet. Båndet skal være ca. 2 cm. højere end kanten af kagen.
 10. Bag makronbunden:
  Bland marcipan og flormelis sammen med en anelse af æggehviden. Tilsæt mere og mere æggehvide efterhånden for at undgå klumper. Makronmassen kommes i en engangssprøjtepose og der klippes et lille hul.  Klargør et stykke bagepapir hvorpå der er tegnet en cirkel på 24 cm. - anvend lagkageringen til at tegne efter.
 11. Sprøjt massen ud i en cirkel 1 cm. større end den der er aftegnet. Bages ved 180 grader til den er let gylden - ca. 15 minutter - afhængigt af ovnen. Afkøles helt og befries fra bagepapir. Udstik den kolde makronbund med lagkageringen. 
 12. Lav chokoladeglasur:
  Smelt chokoladen forsigtigt i et vandbad. Rør flormelis og en anelse vand sammen til en tyk glasur i en lille kasserolle og varm glasuren let. Kom den smeltede chokolade op i den tykke glasur - tilsæt evt. en anelse mere vand til glasuren har en passende konsistens. 
 13. Opbygning af kagen:
  Placer kage-plast i kanten af lagkageringen.Læg den udstukkede makronbund i. Fyld nu flødeskummet, der skal anvendes til lagkageopbygning, i en engangssprøjtepose og klip et lille hul. Sprøjt en cirkel flødeskum ovenpå makronbunden helt ud til kageringens kant.
 14. Kom cremen i en engangssprøjtepose og fordel halvdelen af cremen inde i flødeskums-cirklen og læg en udstukket vaniljebund ovenpå. Pres en anelse.
 15. Gentag med flødeskumskant og flødecreme, men denne gang hvælves flødecremen en anelse, så overfladen bliver let buet. Afslut med den sidste vaniljebund - pres også denne en anelse.
 16. Kagen stilles koldt til den har sat sig. Den iskolde kage befries for lagkagering og kageplast, og stilles på det fad den skal serveres på. Smør den lune chokoladeglasur hurtigt og sirligt ud på toppen af den kolde kage. sæt marcipanbåndet rundt om kagen og sprøjt slutteligt den karakteristiske flødekant ovenpå kagen. 

Opskriften findes i samlingen

Opskrifter fra 'Den store bagedyst 2012'

Flere opskrifter fra samlinger

Stefan Rodbjerg JacobsenBrownies med lime 1 time
Merete HessKnasende kanelsnegle 1 time
Stefan Rodbjerg JacobsenCitron- og birkescupcakes 2 timer
ana Frolov ChristensenBanancupcakes 2 timer
Kristian JustesenBedstemor med slag i-cupcakes 2 timer
Ditte MolinGulerodscupcakes 2 timer
Ditte MolinChokoladecupcakes uden mel 2 timer
Nana Frolov ChristensenDeath by chocolate 2 timer, 30 min.