En ovnbagt lammekølle er den ultimative form for selvforkælelse. Her er den serveret med syltede grøntsager, myntesauce og Yorkshire pudding. (Foto: Brødrene Price ©DR)

Ovnbagt lammekølle med myntesauce

Hvis du virkelig vil forkæle dig selv på engelsk manér, så er denne lammekølle-opskrift den perfekte for dig! Sovs, grøntsager, ristede kartofler, Yorkshire pudding og saftig lammekølle står nemlig klar til at opfylde dine hedeste maddrømme.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

Lammekølle

  • 1 lammekølle på ca. 2 kg
  • 8-10 fed hvidløg
  • 3-4 kviste rosmarin
  • olivenolie til bradepanden
  • salt og peber

Yorkshire pudding

  • 250 g mel
  • 1 tsk. salt
  • 4 æg + 2 blommer
  • 3 dl mælk
  • 3 dl vand
  • afsmeltet fedt fra stegen - eller neutral olie

Ristede kartofler

    Glaserede gulerødder og ærter

      Myntesauce

      • 1 stort bundt mynte
      • 1 nip salt
      • 4-5 spsk. kogende vand
      • 4-5 spsk. hvidvinseddike
      • 1-2 spsk. sukker

      Fremgangsmåde

      Lammekølle

      1. Lammekøllen ridses i fedtet og der stikkes små “lommer” i kødet, hvor man kommer splitter af hvidløgsfed og kviste af rosmarin.
      2. Giv køllen ca. 1 time 30 minutter i ovnen ved 150 grader.
      3. Kernetemperatur skal være 55 grader.
      4. Hviler tildækket i ca. 20 min.
      5. I bradepanden under stegen lægges opskårne suppeurter, løg, gulerødder, selleri etc. og der kommes lamme- eller hønsebouillon ved til urterne er dækkede.
      6. Mens stegen hviler sies skyen fra. Lav en lille opbagning af smør og mel og tilsæt skyen mens der piskes. Lad gravyen koge igennem og smag til med salt og peber.

      Yorkshire pudding

      1. Yorkshire pudding tilberedes mens stegen hviler, da de skal serveres rygende varme.
      2. Kom mel og salt i en skål, rør æggene i og derpå vand og mælk.
      3. Pisk dejen grundigt igennem så der ikke er klumper og lad den derpå hvile i mindst ½ time. 
      4. Man kan enten lave én stor Yorkshire pudding eller 1 pr. kuvert. Vælger man det sidste, kan man bruge store muffin-forme.
      5. Der kommes fedtstof i formene, ca. ½ cm. i hver form.
      6. Sæt formene i ovnen og hæv varmen til 220 grader.
      7. Når fedtstoffet er rygende varmt hælder man dej i formene og sætter dem tilbage i ovnen i ca. 15-20 minutter til de er hævet flot op og er gyldenbrune.
      8. Server øjeblikkelig!

      Ristede kartofler

      1. Kartofler af mellemstørrelse skrælles og koges i ca. 10 minutter.
      2. Rids dem lidt med en gaffel bagefter så de får en ru overflade og kom dem derpå i en bradepande eller et ildfast fad og kom en pæn sjat olivenolie samt salt og peber på dem.
      3. Sæt dem i ovnen til de er gennembagte, gyldne og sprøde på overfladen.
      4. Vend lidt på dem undervejs.

      Glaserede gulerødder og ærter

      1. Skræl gulerødder og skær dem i skrå skiver på 4-5 centimeters tykkelse.
      2. Kom gulerødderne i en gryde sammen med en pæn klump smør, lidt sukker, salt og peber samt hønsebouillon til det står lidt over gulerødderne.
      3. Lad dem koge til de er nogenlunde møre. De må endelig ikke koge ud.
      4. Tag gulerødderne op og kog væsken ind til den begynder at blive tyk.
      5. Kom gulerødderne tilbage i gryden sammen med ærter og vend dem rundt.
      6. Lad ærterne varme igennem, drys med friskhakket persille og server.

      Myntesauce

      1. Fjern stilke på mynten og hak bladene fint.
      2. Kom dem i en skål sammen med sukker og salt og hæld kogende vand over.
      3. Lad det køle af.
      4. Kom eddiken ved og smag evt. til med ekstra sukker.