Jamie Oliver drysser det sidste parmesanost henover den lækre pastaret. (©DR)

Ovnbagt pasta med tomater og mozzarella

Denne pastaret er kendt og elsket i hele Italien. Man spiser den hjemme eller til særlige lejligheder, og munkene i Farfa-klosteret uden for Rom får den hver søndag. Når retten tilberedes således, er den virkelig lækker. Denne opskrift blev brugt til de tusind børn på den skole, jeg besøgte, og den var rigtig god.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Pastaret

  • 1 smule salt og peber
  • 1 smule jomfruolivenolie
  • 1 stk. salatløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1-2 stk. tørrede chili
  • 1,5 kg solmodne tomater
    (el. tre dåser)
  • 1 håndfuld basilikumblade
  • 1 spsk. rødvinseddike
  • 400 g orecchiette (pasta)
  • 4 håndfulde friskrevet parmesan
  • 3 stk. mozzarellakugler

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 200 grader og sæt en stor gryde letsaltet vand over. Kom et par skvæt ekstra-jomfruolivenolie i en gryde og svits læg, hvidløg og chili i ca. 10 min. ved svag til jævn varme, til de er bløde, men ikke har taget farve. 
  2. Hvis du bruger friske tomater, så fjern blomsten med en urtekniv og blanchér dem i kogende vand i 40 sekunder, til skindet begynder at løsne sig. Tag tomaterne op med en hulske og tag gryden af blusset. 
  3. Kom tomaterne i en skål, hæld koldt vand over dem, pil skindet af, knug kerner ud og hak tomaterne groft. Rør enten friskflåede tomater eller dåsetomater i løgene sammen med et lille glas vand. Bring saucen i kog og lad den simre i ca. 20 min.  
  4. Blend den i en foodprocessor, så den bliver lind. Riv basilikumbladene i saucen og smag til med salt og peber og evt. lidt rødvinseddike. Når saucen er perfekt, bringes vandet i kog igen. Kom pastaen i og kog den ifølge anvisningen på emballagen. Lad den dryppe af og vend den i halvdelen af tomatsaucen sammen med en håndfuld parmesan. 
  5. Smør et ovnfast fad eller en bradepande med lidt olivenolie. Læg et lag pasta i bunden, dæk det med tomatsauce, en håndfuld revet parmesan og kom 1 kugle mozzarella i skiver over. 
  6. Fortsæt på denne måde, til alle ingredienserne er brugt. Slut af med et godt lag ost. Sæt fadet i den varme ovn i 15 min., til overfladen er gylden, sprød og boblende. 
  7. Italienerne spiser gerne retten lun eller endog kold, men jeg foretrækker den varm.

Opskriften findes i samlingen

Skønne og nemme pastaretter