En lækker fredagsmenu for hele familien. (©DR)

Ovnstegt kylling med kold bearnaise creme, uldne kartofler og grønt

På en fredag aften må menuen gerne være nem, ekstra lækker, og så skal den gøre både børn og voksne glade. Få her familien Rasmussens opskrift på en skøn fredagsmiddag, som de lavede lavede den i Maddysten.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Ovnstegte kyllingelår

  • 1200 g kyllinge-lårmix
  • 2 kviste frisk estragon
  • salt og peber

Uldne kartofler

  • 6 bagekartofler
  • 3-4 kviste frisk rosmarin
  • 6 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. smør
  • 1½ spsk. groft salt
  • friskkværnet peber

Kold bearnaise creme

  • 500 g creme fraiche 18%
  • 5 spsk. bearnaise-essens
  • 4 kviste frisk estragon, finthakket
  • 2 tsk. sukker
  • 1½ tsk. groft salt
  • friskkværnet peber

Stegt spidskål

  • 1 spidskål
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. smør
  • 1 tsk. groft
  • friskkværnet peber

Bønnesalat

  • 400 g friske, grønne bønner
  • 1 lille rødløg
  • 12 cherrytomater
  • 1 håndfuld mandler

Dressing til salat

  • ½ dl olivenolie
  • 1/4 dl æbleeddike
  • 1 tsk. dijonsenenp
  • 1-2 tsk. sukker
  • ½ tsk. groft salt
  • friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 210 grader varmluft.
  2. Hæld kogende vand over bagekartoflerne i en stor bredbundet gryde og tilsæt godt med salt. Kartoflerne skal koge i 15 minutter. 
  3. Dup kyllingelårene tørre med køkkenrulle. Krydr dem godt på begge sider med groft salt og peber.
  4. I en stor pande med stålhåndtag tilsættes olivenolie og der tændes på høj varme.
  5. Når olien er varm kommes 1 spsk. smør op i panden og kyllingelårene brunes godt ca. 3 minutter på hver side over høj varme. Brun evt. kyllingen af to omgange.  
  6. Hæld et skvæt vand og frisk estragon op til kyllingen og sæt panden (alternativt i en bradepande) midt i ovnen i 35 minutter.
  7. Hæld vandet fra bagekartoflerne og lad dem køle af i ca. 2 minutter indtil skrællen kan pilles af dem. Halvér kartoflerne på langs og del derefter hver halve kartoffel i 2-4 stykker.
  8. Hæld kartoffelstykkerne tilbage i gryden, uden vand, og giv dem en hurtig rystetur, så de bliver ”uldne”. Rysteturen skal ikke være så vild, at kartoflerne går i stykker.
  9. Tilsæt olivenolie og smør i små klatter samt salt og peber til kartoflerne i gryden og ryst det rundt igen.
  10. Kom kartoflerne i ovnen i en bradepande eller et stort ildfast fad og placer den på rillen under kyllingen.
  11. Rør alle ingredienser til bearnaise-cremen sammen og stil på køl til servering.
  12. Vask de hele bønner og blanchér dem i kogende og saltet vand i 4 minutter. Skyl dem herefter med koldt vand og skær begge ender af bønnerne. Kom dem i en stor skål.
  13. Bland salat-dressingen godt i en melryster og smag til med sukker, salt og peber. Hæld dressingen over bønnerne og bland det godt.
  14. Skær cherrytomaterne i kvarte og løget i tynde skiver og kom op til bønnerne og bland. Hæld salaten i et serveringsfad uden at tage for meget af den overskydende dressing med.
  15. Mandler kommes i et lille ildfast fad i ovnen i 4 minutter til de er gyldne og ristede. Hak dem groft og pynt med dem på toppen af salaten.
  16. Skær spidskålen i kvarte og behold stokken, da denne holder kålen sammen. Steg kålen 5 minutter på hver side i olie og smør ved middel-høj varme og giv ”ryggen” af spidskålen halvandet minut som det sidste. Krydr med salt og peber.
  17. Tag kyllingen ud af ovnen efter 35 minutter og lad den hvile. 
  18. Skru ovnen op til 225 grader varmluft og sæt kartoflerne på næst-øverste rille i ovnen i 5 minutter, til de er gyldne og sprøde.
  19. Anret kylling, kartofler, bearnaise-creme og det grønne i fade hver for sig eller portionsanret på tallerkener. Velbekomme.

Opskriften findes i samlingen

Maddysten