En klassisk dansk ret ala mormor. Ovnstegt kylling med rabarberkompot, agurkesalat og kogte kartofler. (©DR)

Ovnstegt kylling med mormorsalat, rabarberkompot, agurkesalat og kartofler

I første afsnit af Maddysten lavede familien Rasmussen denne ovnstegte kylling ala mormor, som har været en af deres familiefavoritter, så længe de kan huske. Det er en ret, der er særligt velsmagende i forår og tidlig sommer, hvor rabarber, agurker og nye kartofler er i sæson. Det er en fantastisk weekendret, hvor man har tid at kæle lidt for tilbehøret.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kylling

  • 1 hel kylling
    (ca. 1300 g)
  • 1 stort bundt kruspersille
  • groft salt og friskkværnet peber
  • 4 dl hønsebouillon
  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • evt. et par laurbærblade og en kvist frisk rosmarin

Mormorsalat

  • 2 hjertesalat
    (el. 1 hovedsalat)
  • 1 dl fløde 38%
  • ½ dl sukker
  • ½ dl lagereddike
  • friskkværnet peber

Rabarberkompot

  • 500 g rabarber
  • 200 g sukker
  • ½ dl vand
  • 1 stang vanilje

Agurkesalat

  • 2 agurker
  • 1 dl sukker
  • 1 dl lagereddike
  • friskkværnet peber

Sauce

  • 4 dl stegesky
  • 2 dl fløde 38%
  • 1-2 spsk. hvedemel
  • evt. et par dråber kulør
  • salt og peber

Desuden

  • 1 kg små kartofler med skræl

Fremgangsmåde

Kylling

  1. Tænd ovnen på 200 grader.
  2. Rens kyllingen.
  3. Krydr kyllingen både indeni og udenpå med groft salt og friskkværnet peber.
  4. Skyl persillen grundigt og læg det ind i kyllingen. Luk evt. kyllingen forneden med et par kødnåle.
  5. Pil løget og skræl gulerødderne og læg det i et overfast fad sammen med kyllingen, evt. et par laurbærblade og en kvist frisk rosmarin.
  6. Tilsæt hønsebouillonen og sæt fadet i ovnen på midterste ribbe. Vend kyllingen efter ca. ½ time og hæld lidt bouillon over kyllingen. Steg videre ca. ½ time til kyllingen er mør. Stik evt. i et af lårene og se om kødsaften er klar. Hvis skindet ikke er spødt, gives lidt grill til sidst.
  7. Kyllingen tages ud og hviler på et spækbræt. Parter kyllingen lige inden servering.

Mormorsalat

  1. Rør fløde, sukker og eddike godt sammen til sukkeret er opløst og fløden tyknet lidt. Smag til med peber og tilsæt evt. lidt mere sukker eller eddike efter smag.
  2. Skyl salathovederne og riv bladene i store stykker og læg dem i en skål. Hæld dressingen over inden serveringen.

Rabarberkompot

  1. Skær rabarberne i mindre stykker og kom dem i en gryde med vand og sukker. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom både korn og den flækkede vaniljestang i gryden.
  2. Kog ved svag varme under låg indtil rabarberne er møre, og kompotten er tyknet. Tag vaniljestangen op.
  3. Hæld kompotten i en skål.

Agurkesalat

  1. Eddike og sukker piskes grundigt med et piskeris til sukkeret er helt opløst. Tilsæt lidt friskkværnet peber.
  2. Skær agurkerne i tynde skiver og læg dem i en skål. Hæld lagen over. Lad gerne agurkesalaten trække inden serveringen.

Sauce

  1. Sigt stegeskyen op i en gryde og tilsæt ca. 1 ½ dl. fløde, evt. et par dråber kulør og lad det koge op. 
  2. Lav en meljævning af den sidste ½ dl. fløde, lidt vand og mel. Jævn saucen og lad den koge et par minutter. Smag til med salt og peber.

Desuden

  1. Kog kartoflerne i en gryde med vand tilsat salt i ca. 15 minutter.
  2. Anret kyllingen på et fad. Server små kogte kartofler til sammen med mormorsalat, rabarberkompot, agurkesalat og sauce.
  3. Velbekomme!

Opskriften findes i samlingen

Maddysten