En lækker italiensk salat med brød og tomater - den hedder en Italiensk panzanellasalat. (©DR)

Panzanella - tomatsalat med brød

Panzanella er en rustik, siciliansk salat, som man skal spise når tomaterne er ekstragode. Der skal være nogenlunde lige mængder brød og tomat i salaten.Vær opmærksom på, at det skal trække inden det serveres - dette gør salaten meget bedre.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 stk. tørt, italiensk brød
  • 3-4 stk. tomater
  • 1-2 stk. peberfrugter
  • 1 smule chili
  • 1 smule saltede kapers
  • 1 smule ansjoser
  • 1-2 håndfulde bredbladet persille
  • 1 stk. citron, skallen
  • 2 fed hvidløg
  • 1 smule sherryeddike
  • 1 smule olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Skær et tørt italiensk brød i tykke skiver, med skorpe. Læg dem på et stort fad og arranger tykke tomatskiver. Læg eventuelt bagte pebre i strimler, skyllede saltede kapers og ansjoser ovenpå. Pebrene bages sammen med et par store chilier til de er sortplettede - eller allerbedst grillede. 
  2. Chilierne pilles, og stilk og kerner fjernes. Hak dem groft på et bræt. Hak videre med masser af bredbladet persille, skallen af en citron og 2 fed hvidløg. Rør denne højeksplosive blanding op med sherryeddike, olivenolie, salt og peber til en dressing som hældes ud over salaten. 
  3. Lad salaten trække et par timer. Bland det hele sammen ved bordet. 

TIP: Man kan også lave nogle meget fine portionsanretninger ved at dyppe brødskiverne i dressingen, og stable brød og tomatskiver op i små tårne på tallerkener. Øverst bagte pebre og evt. et par ansjoser og saltede capers.