En klassisk persisk ret, der kan laves både med eller uden kød. (©DR)

Persisk grøntsagsgryde med flækærter og tørrede lime

Denne ret, også kaldet khoresht ghreymeh, er en traditionel persisk ret, som ofte serveres, når hele familien mødes. Retten kan laves vegetarisk som her, men kan også tilberedes med lamme- eller kalvekød. Retten serveres med tahdig, der her består af safranris, fuldkornstortilla og bagte grøntsager.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

khoresht ghreymeh

  • 5 fed hvidløg
  • 1 lille porre
  • olie til stegning
  • 800 g gule flækærter
  • 1 tsk. stødt gurkemeje
  • 1 knivspids kanel
  • 4 spsk. tomatpuré
  • 6 tørrede lime
    (kan købes i persiske specialforretninger eller erstattes af limesaft)
  • 1 broccoli
  • 8 små gulerødder
  • 1-2 tsk. tørret hvidløg
  • 2 kviste rosmarin

Tahdig

  • 6 dl ris
  • 12 dl vand
  • lidt salt
  • 1 bundt frisk dild
  • lidt vand
  • lidt olie
  • 2 fuldkornstortilla
  • lidt safran
  • 3 spsk. olie

Fremgangsmåde

Khoresht ghreymeh

  1. Hvidløg og porre hakkes fint og steges i olie ved mellem varme i en stor gryde. Tilsæt flækærter og gurkemeje og steg yderligere et par minutter.
  2. Tilsæt kogende vand så bunden af gryden er dækket. Når flækærterne er mørre tilsættes kanel, tomatpuré og de tørrede lime og smag til med salt. Tilsæt mere vand efter behov. Lad retten koge under låg i cirka 20 min.
  3. Broccolihovedet skæres i mindre buketter og fordeles på en bradepande sammen med gulerødderne. De drysses med olie, tørret hvidløg og rosmarin, før de bages i oven ved 200 grader i cirka 15 minutter. 

Tahdig

  1. Kog en del ris til to dele vand i en stor gryde. Tilsæt salt, når vandet koger, og lad risene koge færdig. Tilsæt frisk dild til de drænede ris. 
  2. Dæk bunden af en stor gryde – gerne den, du har brugt til at koge ris - med vand og tilsæt olie. 
  3. Læg fuldkornstortilla i gryden og hæld olie over. De kogte ris med dild hældes tilbage i gryden ovenpå tortillaen. Stik hul ned gennem risene med enden af en grydeske og hæld safran og olie over risene. 
  4. Dæk gryden med et fugtigt hviskestykke, og lad det koge videre ved svag varme under låg i yderligere cirka 10 min. 
  5. Risene anrettes i en skål for sig, og de stegte tortilla på en lille tallerken ved siden af. Server khoresht ghreymeh og de ovnbagte grøntsager til.