Pinnekjøtt spises gerne til jul i Norge, men smager dejligt året rundt. (©DR)

Pinnekjøtt med komler og kålrabimos

Pinnekjøtt er en norsk specialet af tørret og saltet lammekød, som typisk spises til jul. Denne ret lavede brødrene Price på deres nordiske odyssé, hvor de serverede kødet med en cremet kålrabimos og kogte kartoffelkugler, komler, til.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Kød

  • 2 kg pinnekjøtt
    (Udvandet i 24-36 timer. I udvandet stand beregnes ca. 600 g pro pers.)
  • 1 stk. Vossakorv
    (1 ring på 500 g. Kan evt. erstattes med røget medister.)

Kålrabimos

  • 1 1/4 kg kålrabi
  • 2-3 gulerødder
  • 2-3 kartofler
  • 3-4 spsk. smør
  • 1 dl fløde
  • salt og peber
  • revet muskatnød

Komler

  • 800 g melede kartofler
  • 1½ dl bygmel
  • 2 spsk. hvedemel
  • 3-4 kviste timian
  • 3 l hønsebouillon
    (på tern eller flydende koncentrat)

Fremgangsmåde

Pinnekjøt

Læg birkepinde nederst i en gryde, der kan rumme pinnekjøttet. Fyld vand i gryden så det står lige under birkepindene. Læg pinnekjøtt ovenpå pindene. Damp ved svag varme under låg i ca. 3 timer. Fyld vand på undervejs. Vossakorv kommes i gryden det sidste kvarter.
Tag pinnekjøttet op og læg det i en bradepande. Brun det under grillen i nogle minutter - men hold øje med det, så det ikke branker.

Kålrabimos

Skræl og skær alle grøntsagerne i mindre stykker. Kog dem i usaltet vand til de er helt møre. Passer dem igennem en kartoffelpresser eller kør med stavblenderen. Pisk smør og fløde i mosen og smag til med salt og peber samt revet muskat.

Komler

200 g kartofler koges, resten rives fint på rivejernet.
Bland de rå kartofler med salt og mel. De kogte kartofler presses gennem kartoffelpressen og blandes med det øvrige. Melmængden må tilpasses - dejen skal hverken være for løs eller for fast. Med fugtige hænder formes der boller af dejen - lidt større end en golfbold.
Bollerne kommes i kogende bouillon, der er tilsat timian. Lad bollerne simre roligt i 20-25 minutter. De kommer op til overfladen, når de er færdige.

Hvis man ønsker det, kan man lave en lille sauce af kogevandet fra pinnekjøttet som koger op med lidt finthakket skalotteløg og purløg og piskes med koldt smør (Hellström).