(©DR)

Pistaciesoufflé med limeparfait

Mette Blomsterberg lavede i programmet 'Det søde liv' denne himmelske dessert med pistaciesouffle og limeparfait. Det er vigtigt at servere pistachiesouffléen lige, når den er bagt færdig, for det er ikke en dessert, der har godt af at vente. Og ikke nok med det, det er faktisk også en dessert, hvor massen skal laves, mens gæsterne venter. Men den er ventetiden værd og smager friskt og skønt.

Isen skal fryse nogle timer inden servering. Limeskallen skal evt. tørre natten over.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Limeparfait

  • 2-3 stk. usprøjtet lime
  • 1/2 stk. polynesisk vaniljestang
    (kan erstattes an 1 almindelig vaniljestang)
  • 50 g sukker
  • 1/4 dl pasteuriserede æggeblommer
  • 1,25 dl piskrfløde

Pistaciesoufflé

  • 50 g usaltede pistaciekerner
  • 30 g sukker
  • 1/2 dl vand
  • 2,5 dl sødmælk
  • 50 g sukker
  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 2 stk. æg

Pynt og anretning

  • 150 g sukker
    (til formene)
  • 1 tsk. rapsolie
    (eller anden neutral olie til formene)
  • 1 tsk. flormelis
    (til drys)

Fremgangsmåde

  1. Begynd med at lave limeparfaiten:
    Vask og tør limefrugterne. Riv det yderste af skallen fint og lad det tørre, enten natten over eller ½ time i ovnen ved 50 grader. Fold et stykke lagkageplast/chokoladefolie stramt omkring 4 af souffleformene og tape dem fast. På denne måde kommer de færdige lime parfait'er til at blive højere end formen, hvilket er rigtigt flot.

  2. Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab vaniljekornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret, så kornene skilles ad. Pisk vaniljesukker, æggeblommer og sukker med en håndmikser til en tyk æggesnaps.

  3. Pres den ene lime igennem en sigte ned i "snapsen" sammen med halvdelen af den tørrede limeskal og rør det sammen. Pisk fløden til let skum. Vend flødeskummet forsigtigt sammen med "lime-snapsen". Fordel iscremen i de 4 stk. porcelænsskåle med plast om.

  4. Drys med den resterende tørrede limeskal og nedfrys parfait'erne minimum 3 timer eller til næste dag. Befri lime parfait'erne fra plast og temperer dem i køleskabet 10 minutter, før de skal serveres med rygende varm pistaciesouffle.

  5. Lav pistaciesouffleerne lige inden servering:
    Blend pistaciekerner og sukker så fint som overhovedet muligt og kog det 3 minutter med vandet i en lille kasserolle til en pistacie-pasta. Lad det afkøle let. Smør 4 stk. små porcelæns souffleforme ca. 6 cm. i diameter og ca. 4 cm. høje, jævnt men godt med eller smagsneutral olie og vend derefter sukkeret rundt i de smurte forme. Hæld overskydende sukker ud af formene.

  6. Kog mælk og sukker op og tag gryden af varmen. Smelt smørret i en gryde, tilsæt melet og pisk godt til "smørbollen" slipper gryden og er glat. Tag gryden af varmen og tilsæt en anelse varm mælk - pisk godt. Hæld mere og mere varm mælk i lidt efter lidt, mens der piskes godt konstant.

  7. Stil gryden tilbage på varmen og kog opbagningen godt igennem, til den tykner. Tag gryden af varmen, tilsæt pistacie-pastaen og lad dette svale let af i 6-7 minutter. Del æggene i blommer og hvider imens.

  8. Rør æggeblommerne i pistacie-massen og rør godt. Pisk æggehviderne stive, men ikke knoldede og vend dem ganske forsigtigt i opbagningen. Stop så snart soufflémassen er ensartet.

  9. Fyld soufflémassen 3/4 op i de smurte, sukkerdryssede forme, og bag dem i en 190 grader varm ovn, til de "soufléer" godt op over skålens kant og giver efter ved tryk. Åben dog ikke ovnen før du er næsten sikker på, at souffléerne er bagt færdig - ca. 8-10 min. afhængigt af ovnen og de valgte forme.

  10. Drys med flormelis og server straks med dejlig limeparfait.

    TIP: Husk, at en soufflé venter aldrig på gæsterne - gæsterne venter på souffléen.