Du kan putte stort set alt på en pizza, men ofte er tricket faktisk at holde det simpelt uden alt for mange ingredienser. (©DR)

Pizza med søde kartofler

Trænger du til en vegetarisk pizza, der kan måle sig i smag med kødpizzaer? Så er du havnet det rette sted. Du kan tage dine pizzaskills til et andet niveau, ved at lave din egen mozzarella. Pizzaen fungerer dog også fint med en frisk mozzarella fra supermarkedet. Opskriften giver tre pizzaer, som hver passer til én person i størrelse.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 3 pers.

Kok og program

Ingredienser

Pizzadej

  • 4 spsk. surdej
    (hvis det ikke haves, kan man bruge rugmel eller fuldkornshvedemel)
  • 1,5 dl vand
  • 25 g gær
  • 1 spsk. sukker
  • 200 g tipo 00-mel
  • 100 g semolinamel
  • 1,5 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. Maldon salt

Mozzarella

  • 3,7 l økologisk sødmælk, uhomogeniseret
  • 2 tsk. citronsyre
  • 2,5 dl vand
  • 3 ml osteløbe
  • 60 ml vand
  • 2 tsk. salt
  • Et termometer

Tomatsovs

  • 1 bananskalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tomater
  • 1/2 bundt frisk basilikum
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 tsk. æblecidereddike
  • 2 tsk. honning
  • 1 tsk. salt
  • 1/2 tsk. peber
  • 2 tsk. tørret timian
  • 2 tsk. tørret oregano
  • 3 spsk. olivenolie

Stegte bananskalotteløg

  • 6 bananskalotteløg
  • 100 g smør
  • 1/2 tsk. salt efter smag

Fyld

  • 1 stor sød kartoffel
  • 50 g smør
  • 3 stængler grønkål i hele blade
  • 2 spsk. olie
  • 1/2 tsk. salt
  • Skal fra en hel citron
  • 50 g valnødder

Fremgangsmåde

Pizzadej

  1. Bland surdej, vand, gær og sukker i en røremaskine. Rør til det er gæren er opløst.
  2. Tilfør 100 gram tipo 00 mel og 50 gram semolinamel i røremaskinen og rør til det er en ensartet masse. Tilsæt herefter resten af melet, salt og olie og rør i mindst 13 minutter. Hvis dejen føles våd, kan der tilføjes lidt mere mel. Hvis dejen føles for tør, kan der tilføjes en lille smule vand.
  3. Læg dejen i en beholder, sæt låg på og lad den stå et lunt sted til hævning i en time. Nu skulle dejen gerne være hævet til mindst dobbeltstørrelse.
  4. Fordel nu dejen i tre lige store stykker, der skal formes til kugler. Rør ikke for meget ved dejen, da man så kan slå luften ud. Form kuglerne ved at trække siderne af dejen ind mod midten. Vend herefter dejen om, så du har den glatte side opad.
  5. Læg de tre kugler tilbage i beholderen og stil dem til hævning et lunt sted i 15 minutter, eller indtil du er klar til at putte fyld på.

Mozzarella

Følg mængderne nøje, ellers skal du starte forfra. Hvis du vælger at købe den friske mozzarella, så se bort fra dette.

  1. Hæld mælken i en stor gryde.
  2. Lav en skål med 2,5 dl vand og tilføj 2 tsk. citronsyre. Rør indtil citronsyren er opløst fuldstændig.
  3. Lav en skål med 60 ml vand og tilføj 3 ml osteløbe. Rør rundt i skålen.
  4. Hæld skålen med vand og citronsyren ned i mælken mens du pisker i cirkler.
  5. Tænd for gryden på lavt blus.
  6. Varm mælkeblandingen op under jævnlig omrøring til 33-34 grader.
  7. Tag gryden af varmen.
  8. Rør rundt i mælkeblandingen, mens du tilsætter skålen med vand og osteløbe. Fortsæt med at røre, mens du tæller til maks. 25.
  9. Sæt låg på gryden og lad den stå på bordet i 20 minutter. Nu skulle mælken gerne have sat sig. Dvs. at vallen flyder ovenpå og der vil være dannet et stort fast stykke under vallen.
  10. Hvis ikke det har sat sig, kan du vente yderligere 10 minutter. Hvis den stadig ikke har sat sig, kan du have puttet for lidt osteløbe i, og så er du nødt til at starte forfra.
  11. Tag en stor kniv og skær på tværs at gryden ned i ostemassen. Sænk kniven helt ned til bunden. Skær først på den ene led og så på den anden led, så du til sidst har små firkanter set oppefra.
  12. Stil gryden på blusset igen og opvarm forsigtigt til 40 grader under let omrøring.
  13. Tag gryden af varmen og lad den hvile uden låg i 5 minutter på bordet.
  14. Stil en skål med en stor si over klar. Løft ostemassen op af gryden og læg den over i sien så noget af væsken kan dryppe fra ostemassen.
  15. Tag en lille kasserolle og put halvdelen af vallen i. Tilføj salt og varm det op til 82 grader.
  16. Løft ostemassen op fra sien og saml det med hænderne. Læg den i en ren skål og hæld noget af den 82 grader varme valle over. Du kan tage et dobbelt lag latexhandsker på, så du bedre kan arbejde med den varme ostemasse
  17. Nu skal osten strækkes. Ostemassen bliver varmet op af den varme valle, så man kan løfte osten og lade tyngdekraften strække den ned mod skålen. Hvis den ikke strækker sig selv, skal ostemassen være lidt længere tid i den varme valle. Tilsæt evt. mere varm valle. Træk nu osten lang og fold den sammen på midten. Gentag dette ca. 5 gange eller indtil ostemassen bliver glat og smidig.
  18. Del nu osten i tre stykker og form dem til kugler. Dette kan du gøre ved at trykke dem gennem en åbning mellem din tommel og pegefinger. Du kan også gøre dem lidt flade og folde dem ind under sig selv til det da en kugle.
  19. Læg nu de tre kugler i en beholder og dæk dem med vallen uden salt. Den skal være stuetemperatur, ellers holder osten ikke formen.
  20. Lad dem ligge i vallen indtil de skal bruges.

Tomatsovs

  1. Pil skalotteløg og hvidløg og hak det ud i grove stykker. Put det i en stor skål.
  2. Hak tomaterne groft og put dem op til løgene.
  3. Tilføj også de flåede tomater, frisk basilikum, æblecidereddike, honning, salt og peber. Brug en stavblender til at purerer tingene i skålen. Når det er pureret til en fin masse, puttes der tørret timian og oregano i.
  4. Smag evt. til med ingredienserne, hvis der mangler nogle smage.
  5. Tilføj til sidst olien og rør den i tomatsovsen med en ske. Dette vil gøre, at den samler sig.

Stegte bananskalotteløg

  1. Pil løgene og halver dem på langs
  2. Smelt smørret ved middelvarme. Når det har bruset af, placeres løgene med skæresiden ned mod panden, og der skrues ned på lav varme. Lad putre i 35 minutter.

Fyld

  1. Skræl de søde kartofler, skær dem i 2 mm tykke skiver og kog dem i vand til de er let møre. Det tager ca. fem minutter. Steg herefter kartoffelskiverne gyldne i smør på en pande.
  2. Pluk grønkålen af stilken i små buketter. Vend dem i olie og salt.
  3. Riv citronskallen.

Udrulning af pizzabunde

  1. Drys lidt semolinamel på bordet. Læg en pizzakugle ovenpå melet. 
  2. Form nu kuglen som en spejlæg; dvs. med en forhøjning i midten. 
  3. Brug dine fingerspidser til at trække i dejen på kanten af forhøjningen, mens du drejer dejen i cirkler på bordpladen.

Afpyntning og bagning af pizza

  1. Læg fyldet på pizzaen i denne rækkefølge: Tomatsovs, løg, søde kartofler, mozzarella og grønkål. Valnødderne og citronskallen skal på når den er færdigbagt.
  2. Bag pizzaen til den er færdig. Forskellige muligheder:
  • Pizzaovn: 2-3 minutter. 
  • Bagestål eller pizzasten i ovn: 260 grader 7-11 minutter .
  • Bageplade i ovn: 260 grader 10-18 minutter .