Smid noget ost ind i et brød og bag det - så er du sikret et lækkert tilbehør til middagen. (©DR)

Ostebrød - pull apart brød med smeltet ost

Hvis du elsker brød med ost, så vil du også elske dette ostebrød. Ideen med et pull apart ostebrød er egentlig bare den, at du putter ost ind i dejen. Når brødet bages i ovnen smelter osten, og det giver et ret så lækkert slutresultat. Ostebrød går godt til suppe, men du kan også spise det som tilbehør til en salat eller på et tapasbord. Hvis ikke du har cheddar eller mozzarella i køleskabet, kan du også fylde brødet med andre typer ost.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 2 dl lunken vand
  • 2 dl sødmælk
  • 2 spsk. olivenolie
  • 50 g stuetempereret smør
    (i små tern)
  • 1 spsk. sukker
  • en smule havsalt
  • 550-650 g hvedemel
  • 1 tsk. tørret oregano
  • 115 g cheddar ost
  • 150 g mozzarella
  • 100 g smeltet smør
  • 3 fed hvidløg
  • 1/2 tsk. oregano

Fremgangsmåde

  1. Oplæs gæren i lunkent vand.  

  2. Tilsæt mælk, olivenolie, sukker og havsalt og bland godt rundt.  

  3. Tilsæt mel, og ælt grundigt i ca. 5 minutter.  

  4. Tilsæt smør, og ælt videre i 3 minutter. Tilsæt evt. en lille mere smule mel. Det er ikke sikkert du skal bruge al melet. Dejen skal gerne virke glat og elastisk. Du skal kun tilsætte mere mel, hvis den klistrer meget til fingrene.

  5. Lad dejen hæve i ca. 1,5 time til dobbelt størrelse.  

  6. Til dejen til små boller, som trykkes flade i hånden. Fyld dem med en lille smule cheddar og/eller mozzarella ost, og luk dem i bunden. Lad bollerne efterhæve i ca. 45 minutter.

  7. Placer bollerne i en smurt form eller en støbejernspande, tæt op af hinanden.

  8. Smelt smør i en gryde, pres hvidløgene heri og tilsæt oregano.  

  9. Pensl bollerne grundigt med kryddersmørret lige inden de bages i ovnen v. 200 grader i alm ovn. Bages i ca. 30-35 minutter til de ser dejligt gyldenbrune og bagte ud.

  10. Servér lune mens osten stadig er smeltet inden i. God til b.la suppe og salater.