(©Kirsten Skaarup)

Plantebaseret brun julesovs

En brun, plantebaseret julesovs, der matcher den animalske og har mange skønne smagsnuancer.

Tilberedningstid: Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 10 g tørrede svampe
  • 1 spsk. brun miso
  • 100 g knoldselleri
  • 50 g skalotteløg
  • 2 laurbærblade
  • 5 spsk. kokos-, oliven- eller rapsolie
  • 2,5 dl havrefløde
    (eller anden fløde)
  • 5 hele nelliker
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 1-2 spsk. citronsaft
  • 1-2 spsk. ekstra god balsamico
  • 10 g mørk chokolade 86%
  • 4-5 spsk. rødvin eller 2 spsk. cognac
    (kan udelades)
  • 1-2 spsk. ahornsirup
    (eller anden sirup)
  • 3-4 spsk. tamari
  • Friskkværnet peber
  • Evt. lidt maizenamel

Fremgangsmåde

  1. Hæld så meget kogende vand på svampene, at det netop dækker. Lad dem trække et kvarters tid.
  2. Hæld 2 spsk. meget varmt vand på misoen og opløs den helt i vandet.
  3. Skær sellerien i små terninger og kog dem møre i vand, der netop dækker, i 6-8 minutter. Afdryp sellerien og gem vandet.
  4. Hak løget fint. Klem væden ud af svampene og hak dem fint. Gem væden.
  5. Svits løg, svampe og laurbærblade i olien, til løgene er bløde.
  6. Tilsæt fløde, nelliker, tomatpuré, 1 spsk. citronsaft, 1 spsk. balsamico, chokoladen og væden fra svampene.
  7. Bring sovsen i kog og lad den koge lidt ind. Fjern laurbærblade og nelliker.
  8. Kom den afdryppede selleri i blandingen og blend sovsen helt glat. Du kan evt. si sovsen.
  9. Tilsæt misoen og smag til med citronsaft, balsamico, rødvin eller cognac, sirup, tamari og peber.
  10. Hvis sovsen er for tyk, så tilsæt lidt kogevand fra sellerien.
  11. Hvis sovsen er for tynd, så jævn den med lidt maizenamel rørt ud i vand. Smag til igen.