(©Kirsten Skaarup)

Plantebaseret valnøddepaté med svampe

Du får den allerbedste valnøddepaté, hvis du fryser den ned efter at have lavet farsen. Opskriften kan også laves med mandler eller hasselnødder som bærende ingrediens.

Tilberedningstid: Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 100 g skalotteløg
  • 400 g rensede porrer
  • 2 spsk. kokos- eller olivenolie
  • 300 g østershatte
    (eller andre svampe)
  • 1 spsk. tørret timian
  • 2-3 spsk. finthakket frisk salvie
    (eller 2-3 tsk tørret smuldret)
  • 300 g rå kartofler
  • 100 g havregryn
  • 200 g valnødder
    (eller andre nødder)
  • 1 økologisk citron
  • 1/2 dl valnøddeolie
    (evt. olivenolie)
  • 3 spsk. tamari
  • Smag til med salt
  • friskkværnet peber efter behov

Fremgangsmåde

  1. Hak løgene og snit porrerne. Svits dem i olien et par minutter.
  2. Skær det tykkeste af svampene i terninger og skær resten i mindre stykker. Tilsæt svampene til porrerne sammen med timian og salvie. Svits grøntsagerne 4-5 minutter.
  3. Findel kartoflerne i en foodprocessor og tilsæt knap halvdelen af porrer/svampe sammen med havregrynene. Kør maskinen et øjeblik.
  4. Hæld plantefarsen over i en skål og tilsæt resten af porrer/svampe.
  5. Hak valnødderne mellemfint med en kniv og rør dem i farsen.
  6. Tilsæt et par spsk. citronsaft, 1 spsk. reven gul citronskal, olie og tamari.
  7. Rør farsen godt sammen og smag den til med salt, friskkværnet peber, evt. mere citronsaft og salvie.
  8. Lad farsen hvile en halv times tid og vurdér konsistensen. Skal der måske flere havregryn i?
  9. Smag til igen.
  10. Når farsen er perfekt, så læg den i en smurt postej- eller anden bageform og pres den godt sammen i formen.
  11. Læg evt. nogle friske salvieblade og hele valnødder på toppen og dryp med lidt olie.
  12. Bag pateen i en 200 grader varm ovn 40-50 minutter afhængig af, hvor tyk formen er.
  13. Lad pateen "sætte" sig ca. 5 minutter inden serveringen.
  14. Pateen kan laves dagen før, den skal serveres og varmes op i ovnen.
  15. Pateen kan serveres med brun sovs, rødkål og brunede kartofler.