Rensdyrgryden er en rigtig vinterret, der er god at varme sig på. (©DR)

Poronkäristys - Laplandsk rensdyrgryde

På brødrene Prices nordiske odyssé lavede de i den laplandske natur denne rensdyrgryde. Gryderetten er fuld af smag fra bl.a. enebær, øl, bacon og timain, og den serveres gerne med en god kartoffelmos samt lidt surt.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

  • 800 g reelt rensdyrkød
  • 2 løg
  • 150 g god bacon
  • 1 spsk. smør
  • 1 spsk. olie
  • ca. 1 spsk. mel
  • 1 flaske øl
  • evt. lidt oksebouillon
  • salt og peber
  • lidt knust enebær
  • lidt timian

Fremgangsmåde

Skær rensdyrkødet i ganske tynde skiver. Det er nemmest, hvis kødet er skalfrossent. Hak løgene, og skær bacon i tern. Varm smør og olie i en gryde, og brun kødet hurtigt. Tag kødet op, og sæt det til side. Kom bacon i gryden, og lad det blive gyldent, men ikke sprødt. Tilsæt løg, og lad det sautere, til det falder sammen. Kom rensdyrkødet tilbage i gryden, drys med melet, og lad det bage lidt igennem. Hæld øl på retten, til kødet lige er dækket. Spæd evt. med lidt oksebouillon. Retten krydres med salt og peber samt lidt knuste enebær og timian og simrer nu under tætsluttende låg, til kødet er mørt. Det kan tage mellem en halv og en hel time. Servér gryderetten med en god kartoffelmos, pisket med rigeligt smør, syltede tyttebær samt salt-syltede agurker.