Pommes frites i minature størrelse, et sikkert hit hos børnene. (©DR)

Prices juletilbehør - Tændstikkartofler, æblepeberrod og cranberrysauce

I programmet 'brunt og brændt' løfter brødrene Price sløret for nogle af familien Prices juletraditioner. F.eks. disse opskrifter på sprøde tændstikkartofler, æblepeberrod og en cranberrysauce.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Tændstikskartofler

  • 5 kg store kartofler
  • 1 l fritureolie
  • 1 smule salt
  • 2 stk. køkkenrulle

Cranberrysauce

  • 350 g tranebær
  • 200 g sukker
  • 2,5 dl vand

Æblepeberrod

  • 5-6 stk. madæbler
  • 1 smule sukker
  • 1 stk. peberrod

Fremgangsmåde

  1. Tændstikskartofler:
    Kartoflerne skrælles og rives i tynde strimler, som tændstikker. Her er meget tid at spare hvis man har en foodprocessor. Men brug ikke klingen med de helt små huller for så duer det ikke. 
  2. For at kartoffelstrimlerne ikke skal klumpe sammen når de friteres, skylles de grundigt i koldt vand, så melstoffet trækkes ud, og tørres så godt i et viskestykke. Det kan godt være at der kommer til at gå nogle viskestykker, hvis man skal lave en stor portion, men sådan er det. De kan heldigvis vaskes, og det er vigtigt at kartoflerne er så tørre som muligt. 
  3. Frituren skal være ganske varm inden kartoflerne kommes i lidt af gangen. Der må ikke være alt for meget friture i gryden og pas endelig på ikke at komme for mange kartofler i ad gangen - det bruser voldsomt op og vi skal ikke have nogen forbrændinger midt i højtiden. 
  4. Når kartoflerne er gyldne og sprøde fiskes de op og drypper af på bølgepappet og drysses med lidt salt. Efterhånden som de bliver færdige, kommes de op i et stort ildfast fad, som står på ganske svag varme i ovnen. Når hele portionen er færdig køles de af og opbevares overdækkede ved stuetemperatur til de skal varmes op. 
  5. Cranberrysauce:
    Kog bærrene op med vand og sukker til de brister. Rør sovsen godt igennem og afkøl. 
  6. Æblepeberrod:
    Skræl og udkern æblerne. Kog dem under låg med en lille smule vand i bunden af gryden til de er blevet til mos. Smag til med en lille smule sukker. Riv peberroden fint og bland den i æblemosen.

  • TIP: Til kalkunen hører også tranebærkompot. Tranebærrene kan købes i poser i supermarkederne. Følg opskriften på pakken. Endvidere kan man servere æblemos smagt til med rigeligt fintrevet peberrod.