Smuk lagkage med et snit af "madrasser" og en fin ært i bunden. (©DR)

Prinsessen på ærten-lagkage

Sej kage til eventyrlystne og seje piger, eller bare alle der elsker eventyret om "Prinsessen på ærten".

Tilberedningstid: 2 timer, 15 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Bunde

  • 3 stk. æg
  • 225 g sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 50 g smeltet smør
  • 1 dl sødmælk
  • 170 g mel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1 knivspids salt

Kage

  • 9 stk. æg
  • 675 g sukker
  • 3 tsk. vaniljesukker
  • 150 g smør
  • 3 dl sødmælk
  • 510 g mel
  • 6 tsk. bagepulver
  • 3 knivspids salt

Fyld

  • 200 g mascarpone
  • 150 g hindbær
  • 0,5 dl fløde
  • 1 smule flormelis
  • 1 smule citronsaft

Overtræk og pynt

  • 400 g marcipan
  • 200 g flormelis
  • 40 g glukosesirup
  • 40 g marcipan til kronen
  • 1 smule spiselig guldmaling
  • 20 g marcipan til ærten
  • 3 stk. pastafarve i grøn, rosa, gul

Fremgangsmåde

  1. Start med at bage bundene. Jeg bruger forme af målet 22x11cm, men det er op til dig selv hvor bred og lang og høj den skal være. 
  2. Tænd ovnen på 175© 
  3. Pisk æg, sukker og vaniliesukker lyst og skummende 
  4. Smelt smørret og bland det med mælken. Hæld det forsigtigt op til æggemassen 
  5. Bland mel med bagepulver og salt og sigt det i æggeblandingen. 
  6. Tilsæt en lille smule pastafarve og vend dejen forsigtigt rundt til den er ensfarvet. 
  7. Hæld dejen op i en smurt form og bag den midt i ovnen 25-30min. Prøv evt at stikke en pind i dejen- der må ikke hænge dej ved. 
  8. Lad kagen køle af i formen inden den vendes ud og yderligere køler på en bagerist. 
  9. Dette gentages yderligere tre gange så at man i alt har tre færdigbagte kager. Bemærk at den ene portion farver jeg pink, den anden portion tilsætter jeg kakao, og den sidste portion halverer jeg og farver henholdsvis lilla og orange og bager i to forme, på den måde får jeg lidt flere farver uden at skulle bage en omgang mere. 
  10. Når alle kagerne er bagt og kølet og befriet fra formene halverer jeg den med kakao og den der er pink. De to sidste lader jeg være, som de er, da jeg synes, de er tilpas fine i tykkelsen. 

Lav creme

  1. Til cremen gives hindbærrene et hurtigt opkog med lidt saft fra en ½ citron.Lad køle af
  2. Mascarponen blandes med fløden og det piskes godt igennem med håndmixer.
  3. Bland nu hindbærrene i cremen og smag evt til med lidt flormelis, dog gør det ikke noget at cremen er lidt syrlig, det passer fint til de søde bunde.

Opbygning af kagen

  1. Skær bundenes kanter af, så farverne tydeligt ses, og så de alle har mere eller mindre samme størrelse.
  2. Læg bundene skiftevis ovenpå hinanden med lidt hindbærcreme imellem. Jeg starter og slutter med de brune bunde. Ovenpå den brune bund lægger jeg den grønne ært. Den farver jeg svagt lysegrøn og ruller så til en pølse, der passer til bredden af kagen ca. 10-11cm.
  3. Når alle bundene er lagt ovenpå hinanden afsluttes der med et lag hindbærcreme, det skal fungere som lim for marcipanen, der jo omslutter kagen og fungerer som sengetæppet over alle de farvede edderdunsdyner!
  4. Marcipanovertræk:
  5. Bland marcipanen med flormelis og glukosesirup, det kan gøres i røremaskine men klares også sagtens i hånden. Tilsæt en lille knivspids rosa pastafarve, og ælt det godt ind i marcipanen, så det er ensfarvet.
  6. Det rulles nu jævnt ud i et tyndt(ikke for tyndt) lag og lægges over kagen. Få marcipanen til at lægge så pænt ind til kagen som muligt. Det kan være svært, men tag det stille og roligt og fjern evt overskydende marcipan i hjørnerne og saml dem pænt, så at alle hjørner ser pæne lige ud. Resten af rosamarcipan kan rulles til en lang pølse, der fint lægges rundt i kanten af hele kagen.
  7. Jeg har valgt at lave et sengestel af lakridsrødder, hvor der er bundet lidt grønt ståltråd omkring sådan, at jeg kan sætte det fast til kagen. For at give følelsen af en sengehimmel har jeg bundet et fint silkebånd fra lakridsrod til lakridsrod.
  8. Den lille stige jeg har for enden af kagen er lavet af små pinde fra naturen jeg har vasket og samlet med grøn ståltråd(kan også købes i specialbutikker).

Kronen

  1. Rul marcipanen ud til en pølse og skær 6 lige store stykker. 
  2. Rul dem til små kugler og form hver kugle til et blad, der er spidst i den ene ende og buet i den anden. 
  3. Når du har seks ens stykker , samler du dem op og maser dem let sammen på midten, hvor at hver spids stikker fri og danner spidserne på kronen. Resten glattes til og en lille kugle lægges ned i selve kronen. 
  4. Kronen pensles med spiselig guldmaling og placeres midt ovenpå kagen.