Profiteroles med jordbær og saltkaramel
Lækre små profiteroles med jordbærsylt og saltkaramel-cremeux. Kagerne er smukke som en lille sød hapser, og så smager de skønt. Kagerne bagte Marianne i Den store bagedyst 2018.
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
12 pers.
Kok og program
Ingredienser
Saltkaramel-cremeux
- 3 blade husblas
- 1½ dl sødmælk
- 1½ dl fløde
- 30 sukker
- 4 æggeblommer
- 1 lille tsk. havsalt
- 250 g dolche chokolade
Jordbær/citron sylt
-
225 g
friske jordbær
(el. frosne)
- 50 g sukker
- 1 citron, saft heraf
- ½ citron, skal heraf
- ½ tsk. melatin
Krakeleret top
- 50 g smør
- 50 g sukker
- 50 g hvedemel
- lidt pastafarve
Vandbakkelse
- 50 g smør
- ½ dl mælk
- ½ dl vand
- ½ spsk. sukker
- ½ tsk. salt
- 50 g hvedemel
- 1 æg
- 1 æggeblomme
Nøddetuiles
- 1 dl mandler, finthakkede
- 50 g smør
- 1½ spsk. glukosesirup
- ½ dl sukker
- 1 spsk. fløde
- 1 spsk. hvedemel
- ½ citron, skal heraf og 1 spsk. saft
Pynt
- 200 g tempereret chokolade til pynt
Fremgangsmåde
Saltkaramel-cremeux
- Varm mælk og fløde op til kogepunktet.
- Pisk imens blommer og sukker lyst og luftigt.
- Når mælk og fløde er på kogepunktet ,hældes det over den luftige æggemasse. Rør massen forsigtigt rundt.
- Kom massen tilbage i gryden. Varm op til 83 grader.
- Hak chokoladen fint (eller køb knapper) og kom det i en skål. Hæld den 83 grader varme masse igennem en sigte over chokoladen.
- Kom husblassen i og stavblend massen.
- Kom cremeuxen i en frysepose, mas luften ud. Bind knude. Kom massen i fryseren i 45 min.
Jordbær/citron sylt
- Vask og hak jordbærrene i små stykker og kom den i en gryde sammen med sukker, citronskal og saft. Kog massen op og mos bærrene.
- Kom melatin i en kop sammen med 2 spsk. sukker. Drys melatin/sukkeret over sylten imens den koger. Kog sylten i 1 min. og stil den på frost i 30 min.
Krakeleret top
- Bland mel, sukker og mel sammen. Kom farven i efter ønske.
- Rul det ud imellem 2 stykker bagepapir. Kom på frost.
Vandbakkelse
- Kom mælk, vand og smør i en gryde. Varm op til kogepunktet.
- Kom mel i og rør rundt. Køl lidt ned og tilsæt æg lidt af gangen - pisk med håndkraft til massen er sej og blank.
- Kom i en sprøjtepose med rund tyl. Sprøjt 22 små toppe på bagepapir.
- Tag den krakelerede top ud af fryseren. Udstik små runde småkager.
- Placer en småkage oven på hver vandbakkelse. Bag ved 175 grader i 23 minutter.
Nøddetuiles
- Bland alle ingredienser sammen, kog dem i en gryde i 2 minutter og kom massen på en bageplade.
- Bag dejen i 10-15 minutter ved 150 grader.
- Når dejen kommer ud af ovnen, præges med en firkantet udstikker. Når dejen er kold, kan den forsigtigt brækkes fra hinanden.
- Temperer din chokolade og lav pynt efter eget ønske.
Samling af kagen
- Kom cremuexen i en sprøjtepose med en lille tyl. Kom ligeledes jordbærsylten i en sprøjtepose.
- Lav en lille hul i toppen af 12 af de flotteste vandbakkelser. Sprøjt først en lille smule jordbærsylt ind i kagen, derefter fyldes kagen med saltkaramel cremeux. Der må godt stikke en lille dut ud i toppen (her lægges nøddetuillien på).
- Sprøjt en flot top af saltkaramel-cremeuxen på hver tuiles, pynt med friske blomster, chokolade og kvart jordbær.