En sød og syrlig-salt lille hapser med jordbær. (©DR)

Profiteroles med jordbær og saltkaramel

Lækre små profiteroles med jordbærsylt og saltkaramel-cremeux. Kagerne er smukke som en lille sød hapser, og så smager de skønt. Kagerne bagte Marianne i Den store bagedyst 2018.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Saltkaramel-cremeux

  • 3 blade husblas
  • 1½ dl sødmælk
  • 1½ dl fløde
  • 30 sukker
  • 4 æggeblommer
  • 1 lille tsk. havsalt
  • 250 g dolche chokolade

Jordbær/citron sylt

  • 225 g friske jordbær
    (el. frosne)
  • 50 g sukker
  • 1 citron, saft heraf
  • ½ citron, skal heraf
  • ½ tsk. melatin

Krakeleret top

  • 50 g smør
  • 50 g sukker
  • 50 g hvedemel
  • lidt pastafarve

Vandbakkelse

  • 50 g smør
  • ½ dl mælk
  • ½ dl vand
  • ½ spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 50 g hvedemel
  • 1 æg
  • 1 æggeblomme

Nøddetuiles

  • 1 dl mandler, finthakkede
  • 50 g smør
  • 1½ spsk. glukosesirup
  • ½ dl sukker
  • 1 spsk. fløde
  • 1 spsk. hvedemel
  • ½ citron, skal heraf og 1 spsk. saft

Pynt

  • 200 g tempereret chokolade til pynt

Fremgangsmåde

Saltkaramel-cremeux

  1. Varm mælk og fløde op til kogepunktet. 
  2. Pisk imens blommer og sukker lyst og luftigt. 
  3. Når mælk og fløde er på kogepunktet ,hældes det over den luftige æggemasse. Rør massen forsigtigt rundt. 
  4. Kom massen tilbage i gryden. Varm op til 83 grader. 
  5. Hak chokoladen fint (eller køb knapper) og kom det i en skål. Hæld den 83 grader varme masse igennem en sigte over chokoladen. 
  6. Kom husblassen i og stavblend massen. 
  7. Kom cremeuxen i en frysepose, mas luften ud. Bind knude. Kom massen i fryseren i 45 min.

Jordbær/citron sylt

  1. Vask og hak jordbærrene i små stykker og kom den i en gryde sammen med sukker, citronskal og saft. Kog massen op og mos bærrene. 
  2. Kom melatin i en kop sammen med 2 spsk. sukker. Drys melatin/sukkeret over sylten imens den koger. Kog sylten i 1 min. og stil den på frost i 30 min.

Krakeleret top

  1. Bland mel, sukker og mel sammen. Kom farven i efter ønske.
  2. Rul det ud imellem 2 stykker bagepapir. Kom på frost.

Vandbakkelse

  1. Kom mælk, vand og smør i en gryde. Varm op til kogepunktet. 
  2. Kom mel i og rør rundt. Køl lidt ned og  tilsæt æg lidt af gangen - pisk med håndkraft til massen er sej og blank. 
  3. Kom i en sprøjtepose med rund tyl. Sprøjt 22 små toppe på bagepapir. 
  4. Tag den krakelerede top ud af fryseren. Udstik små runde småkager. 
  5. Placer en småkage oven på hver vandbakkelse. Bag ved 175 grader i 23 minutter.

Nøddetuiles

  1. Bland alle ingredienser sammen, kog dem i en gryde i 2 minutter og kom massen på en bageplade.
  2. Bag dejen i 10-15 minutter ved 150 grader.
  3. Når dejen kommer ud af ovnen, præges med en firkantet udstikker. Når dejen er kold, kan den forsigtigt brækkes fra hinanden.
  4. Temperer din chokolade og lav pynt efter eget ønske.

Samling af kagen

  1. Kom cremuexen i en sprøjtepose med en lille tyl. Kom ligeledes jordbærsylten i en sprøjtepose.
  2. Lav en lille hul i toppen af 12 af de flotteste vandbakkelser. Sprøjt først en lille smule jordbærsylt ind i kagen, derefter fyldes kagen med saltkaramel cremeux. Der må godt stikke en lille dut ud i toppen (her lægges nøddetuillien på).
  3. Sprøjt en flot top af saltkaramel-cremeuxen på hver tuiles, pynt med friske blomster, chokolade og kvart jordbær.