Quesadillas er det perfekte delemad og fungerer både som snacks, forret og hovedret. (©DR)

Quesadillas med oksekød, salsa og molesauce

Hvad får man, når man kombinerer smeltet ost, mørt oksekød og eksotiske krydderier og smider dem i sirligt hjemmestegte hvedetortillas? Svaret er verdens bedste hjemmelavede quesadillas, der både tilfredsstiller dine smagsløg og dine øjne. Købetortillas bliver bare aldrig det samme.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

Tortillas

  • 750 g hvedemel
  • 5 dl varmt vand
  • 2,5 tsk. salt
  • 7,5 spsk. rapsolie

Oksekød

  • 800 g okseklump
  • 1 stk. løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 stk. frisk chili
  • 0,5 l okseboullion
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 spsk. spidskommen
  • 0,5 tsk. kanel
  • 1 stk. appelsinsaft af en hel appelsin
  • 1 tsk. salt og peber
    (1-2 tsk. af hver + tilsmagning)

Mole

  • 3 stk. tørrede små chili
    (3-4 hele stykker)
  • 2 tsk. korianderfrø
  • 2 tsk. hele spidskommen
  • 1 tsk. allehånde
  • 2 stænger kanelstang
  • 2 tsk. paprika
  • 1 tsk. chilipulver
  • 2 stk. løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 spsk. brun farin
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 dåse flåede tomater
  • 5 stk. svesker uden sten
  • 1 stk. vaniljestang
  • 30 g 70-80% mørk chokolade
    (mellem 20 og 40 gram)

Salsa

  • 0,5 kg cherrytomater
  • 1 stk. frisk rød chili
  • 1 stk. løg
  • 0,5 stk. rød peberfrugt
  • 1 fed hvidløg
    (eventuelt 2 fed)
  • 0,5 stk. lime
    (saften fra en halv lime)
  • 1 tsk. salt og peber
    (1 tsk. af hver + tilsmagning)
  • 0,5 bundt koriander

Bønnemos

  • 1 dåse kidneybønner i lage
  • 0,5 stk. løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk. spidskommen
  • 0,5 tsk. chilipulver

Diverse

  • 3 stk. avocado
  • 1 stk. rødløg
    (1-2 stk)
  • 100 g cheddarost
  • 300 g goudaost
  • Efter behov dråber rapsolie
  • Efter behov blade koriander
  • 4 stk. lime

Fremgangsmåde

Kød

  1. Skær kødet ud i store tern (ca. 4x4 cm) og brun det i smør på en varm pande.
  2. Hak løg, hvidløg og chili og steg det i én stor eller to små gryder. Steg ved mellemvarme indtil løgene bliver klare.
  3. Put kødet op i gryden. Her putter du også spidskommen, kanel, salt og peber i og lader det stege med i ca. 5 min.
  4. Pres saften ud af appelsinerne og tilsæt det i gryden.
  5. Tilsæt bouillon og put ekstra vand i til det dækker kødet helt.
  6. Lad det småsimre ved lav varme i minimum 1,5 time.
  7. Når det er mørt, skal kødet tages op og trækkes fra hinanden.

Salsa

  1. Skær chili, løg og peberfrugt ud i mindre stykker. Pil hvidløget.
  2. Kom tomater, chili, løg, peberfrugt, hvidløg, limesaft, salt, peber og koriander ned i en foodprocessor eller minihakker og blend det til det har den ønskede konsistens.
  3. Smag til med mere salt, peber og chili.

Mole

  1. De tørrede chilier ristes sprøde på en tør pande indtil de får sorte pletter. De tages fra panden og lægges i blød i koldt vand i 20-30 min.
  2. De hele krydderier og én stang kanel ristes af på en pande indtil de vågner og begynder at dufte. Pas på, det ikke brænder. Tag de ristede krydderier af panden og put dem i en morter eller kaffekværn sammen med paprika og chilipulver og pulveriser dem.
  3. Dræn vandet fra de tørrede ristede chilier. Put dem i en blender sammen med et grofthakket løg, to fed hvidløg, en spsk. olivenolie og to spsk. brun farin. Blend til en samlet masse.
  4. Hak et løg i fine tern og sortér det på en pande i olie sammen med to hele fed hvidløg. Tilsæt en dåse flåede tomater og steg det sammen i et par minutter ved middelhøj varme. Tilsæt herefter fem svesker, en stang kanel, en opskåret vaniljestang, krydderiblandingen og de blendede chili. Lad det hele simre i minimum en time ved svag varme og under hyppig omrøring. Tag kanelstangen og vaniljestangen op og blend derefter massen med stavblender til en homogen konsistens. Smag til med salt og chokolade.

Tortillas

  1. Hæld mel, vand, salt og olie sammen og ælt det (det kan med fordel gøres på en røremaskine). Tilføj evt. mere mel indtil dejen er fast men let våd. Stil den til side i ca. 20 min.
  2. Del dejen i 10-12 stykker, rul dem runde og rul dem herefter flade på et let meldrysset bord. De skal være så flade som muligt.
  3. Steg hver tortilla på en meget varm pande i ca. 15 sekunder på den ene side og herefter ca. 45 sekunder på den anden side. Eller indtil den har taget farve på begge sider.
  4. Læg de færdige tortillas ind i et viskestykke i en stabel, så holder de fugtigheden.

Bønnemos

  1. Dræn bønnerne for lagen og skyl dem under koldt vand.
  2. Put alle tingene op i en foodprocessor og kør det til en glat mos. Tilsæt olie, hvis den bliver for tør.
  3. Riv de to oste og bland dem sammen.
  4. Skær begge ender af løget og halver det. Skær det herefter ud i tynde skiver.
  5. Skær avocadoen over på halv og tag stenen ud. Tag skrællen af og læg den med den flade side mod spækbrættet. Skær hver halvdel ud i tynde skiver.

Samling

  1. Smør bønnemos ud på den ene halvdel af tortillaen.
  2. Put rapsolie på panden.
  3. Læg tortillaen på den varme pande med bønnemosen opad og put ost på den anden halvdel.
  4. Læg herefter kød, rødløg og avocado oven på osten.
  5. Fold den side med bønnemosen ovenpå den anden side, så den bliver lukket sammen og nu ligner en halvmåne.
  6. Steg på begge sider indtil det er gyldent og sprødt.
  7. Skær den halve quesadillas ud i 4-5 skiver og servér med salsa, mole, koriander og lime skåret i både.