En både frisk og sød kringle med rabarber. (©DR)

Rabarberkringle

En dejlig kringle med rabarber, marcipan, mandler og ingefær, som Kristoffer bagte i Den store bagedyst 2018. Kringlen er skøn servet lun til eftermiddagskaffen eller dessert.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Dej

  • 2½ dl mælk
  • 25 g gær
  • ½ tsk. salt
  • 60 g sukker
  • 1 æg
  • 500 g hvedemel
  • 110 g smør, blødt

Rabarberkompot

  • 280 g rabarber
  • 130 g sukker
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 100 g frisk ingefær

Desuden

  • 200 g marcipan
  • 100 g mandler
  • 1 æg til pensling

Fremgangsmåde

Dej 

  1. Lun mælken  i en kasserolle – pas på det ikke bliver for varmt.
  2. Smuldr gæren i mælken og rør herefter salt, sukker og æg i.
  3. Ælt sukkeret sammen med ca. halvdelen af melet, og rør det sammen med gærblandingen.
  4. Rør dejen sammen mens du lidt efter lidt tilføjer resten af melet og det bløde smør. Når dejen er smidig og ensartet, stilles den tildækket til hævning  i ca. 30 min.

Rabarberfyld

  1. Skær rabarberen ud i små stykker og kom i en kasserolle sammen med sukker og vaniljesukker. Lad det koge godt op, blend massen og lad det koge lidt mere ind. 
  2. Sigt vandet fra rabarberen og kom i en skål til afkøling. 
  3. Riv ingefæren og vend sammen med rabarber.

Samling

  1. Spred mel ud på bordet og rul dejen ud til den måler ca. 60 x 30 cm.
  2. Fordel rabarberkompotten over hele dejen. Riv marcipanen udover rabarberen, hak mandlerne drys dem ovenpå.
  3. Dejen rulles sammen på den lange side og skæres midt over hele vejen ned -på nær de første 4 cm af dejen, som stadig skal hænge sammen. 
  4. Sno nu dejen rundt om sig selv, således at rabarberen hele tiden vender opad, og sno den sammen i enden og vikl den åbne ende over og ind under den lukkede ende, så den lukkes sammen og den lukkede og åbne ende skjules.
  5. Læg dejen på en bageplade ned bagepapir og lad hæve tildækket i 30 min.
  6. Pensl med sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn på 175 grader i 30 min.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 4