Skønne fastelavnsboller af wienerdej med rabarber og klassisk borgmestercreme (©DR)

Rabarettoboller: Fastelavnsboller med rabarber og amarettocreme

En klassisk fastelavnsbolle af wienerdej og med den lækre borgmestermasse samt amarettocreme. Derfor navnet Rabarettoboller.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Wienerdej

  • 25 g gær
  • 1,5 dl mælk
  • 350 g mel
  • 0,25 tsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 1 stk. æg
  • 50 g blødt smør
  • 1 stk. æggeblomme + mælk
    (til pensling)
  • 250 g smør

Borgmestermasse

  • 50 g smør
  • 50 g marcipan
  • 50 g sukker

Amarettocreme

  • 4 stk. æggeblomme
  • 3 spsk. sukker
  • 0,5 stang vanilje
  • 3 tsk. maizena
  • 3 dl sødmælk
  • 2 dl fløde
  • 2 spsk. amaretto

Rabarberkompot

  • 500 g rabarber
  • 8 spsk. sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 spsk. vand
  • 1 smule citronsaft

Sammenlægning

  • 5 dl fløde
  • 1 smule mandelflager
  • 1 stang tørret rabarber
  • 1 smule flormelis
    (til drys)

Fremgangsmåde

Lav wienerdej

  1. Opløs gæren i mælken.

  2. Tilsæt sukker, salt, mel, æg og smør og rør hurtigt sammen til ensartet masse.

  3. Dejen sættes i køleskabet i 20 minutter.

  4. Smørret bankes fladt mellem 2 stykker bagepapir.

  5. Dejen rulles ud til et kvadrat, og smørret lægges på diagonalt.

  6. Kanterne foldes ind over smørret, så alt smør er beklædt med dej. 

  7. Dejen rulles ud til et rektangel, ca. 20x45 cm.

  8. Dejen foldes så tre gange ind mod midten, så der nu er 3 lag.

  9. Stilles på køl i 15 min.

  10. Dejen rulles igen ud til et rektangel og foldes ind tre gange - nu er der så 3x3 lag.

  11. Sættes på køl i 15 min.

  12. Dejen rulles nu ud for tredje gang og foldes 3 gange ind mod midten 3x3x3, så der nu er 27 lag.

  13. Stilles på køl i 15 min.

  14. Dejen rulles nu og deles i 12 kvadrater af ca. 10x10 cm.

Lav borgmestermasse

  1. Marcipanen rives groft.

  2. Røres sammen med sukker og blødt smør til ensartet konsistens.

  3. Borgmestermassen stilles til side.

Samling

  1. På hver firkant kommes en smule borgmestermasse på, og hjørnerne foldes ind, så massen er lukket inde.

  2. Vendes med åbningerne ned ad.

  3. Efterhæver 30 minutter.

  4. Pensles med æggeblommer og mælk og bages ca. 15 minutter ved 180 grader.

  5. Bollerne tages ud, køles og flækkes og fyldes.

Lav amarettocreme:

  1. Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland med lidt af sukkeret.

  2. Pisk så æggeblommer, sukker, vaniljesukker og maizena sammen.

  3. Kog mælken op til kogepunktet og pisk den i æggemassen.

  4. Hæld cremen tilbage i gryden og lad den koge igennem, mens der piskes til den tykner.

  5. Lad cremen køle af.

  6. Pisk den afkølede creme let med Amaretto.

  7. Pisk fløden til skum og vend den i cremen.

  8. Fordeles i fastelavnsbollerne.

Lav rabarberkompot:

  1. Kornene skrabes ud af vaniljestangen og blandes med lidt af sukkeret.

  2. Rabarber, sukker, vaniljesukker, den tomme stang og vand kommes i en gryde og det koges op.

  3. Kompotten koges i en 10-15 minutter til størstedelen af væden er fordampet.

  4. Smages til med citronsaft og evt. mere sukker.

  5. Stilles til køling.

Sammenlægning:

  1. Bollerne flækkes.

  2. Der kommes en spiseske rabarberkompot på hver bolle.

  3. Derefter kommes amaretto-creme oven på kompotten.

  4. Fløden piskes stiv og sprøjtes i en stor ring rundt i kanten på underdelen af bollen, så den omkranser kompot og creme.

  5. Låget kommes på.

  6. Mandelflagerne ristes let på en pande.

  7. Køles.

  8. Der sprøjtes en rosette af fløde på toppen og der pyntes med frysetørret rabarber og mandelflager.Drysses med flormelis.