Raclette - en rigtig hyggeret. (©DR)

Raclette

Raclette er dybest set en schweizisk ost, som har givet navn til den berømte ret, der i al sin enkelthed blot består af osten i smeltet form, der serveres med lidt forskellige syltede grøntsager, kartofler og godt brød.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 6 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 1 stort stk. raclette-ost
  • 100 g cornichons
  • 100 g syltede perleløg
  • 250 g kogte kartofler, lune
  • lidt skiveskåret charcuterie: pølser, tørret kød, skinker

Fremgangsmåde

Raclette blev i visse kredse en form for arvtager til 70'ernes fondue, og flere køkkenmaskine-fabrikanter fremstillede en særlig raclette-grill, som kunne smelte osten foran sine måbende gæster. Det mest velegnede er dog enten en "rigtig" raclettesmelter, som kan findes på nettet, eller noget så simpelt som en naturlig brændefyret varmekilde som enten en kamin eller en brændeovn. 

"Racler" på fransk betyder at skrabe, og raclette er en ret, der mest korrekt serveres ved at skrabe den smeltede ost af et helt ostestykke. Oprindeligt sad man omkring bålet med sin ost, hvor man skrabte den smeltede ost ned på et stykke brød og sendte osten videre.

Rachlette

Smelt, altså som du nu har mest lyst til og har udstyr til, og server den delikate, cremede, smeltede raclette med ovennævnte tilbehør.

Drik en god hvidvin fra Savoy-regionen i Frankrig, eller en god Schweizisk hvidvin, hvis en sådan kan findes. 

TIP: Det er en meget hyggelig ret, som det kan anbefales at samle gæster omkring bordet til.