(©DR)

Rådhuspandekager - pandekager med vaniljecreme og makroner

Konditor Mette Blomsterbergs opskrift på pandekager stammer fra hendes læretid. I programmet Det Søde Liv fik seerne også lov til at lære de lækre smørbagte pandekager at kende. Pandekagen serveres her med vaniljecreme, abrikosmarmelade og fløde - men kan naturligvis også serveres som klassiske pandekager med syltetøj.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Pandekagedej

  • 0,5 stk. vaniljestang
  • 65 g sukker
  • 100 g hvedemel
  • 3 stk. æg
  • 65 g smør
  • 2,5 dl letmælk

Vaniljecreme

  • 0,5 stk. vaniljestang
  • 80 g sukker
  • 40 g majsstivelse
  • 40 g æggeblommer
    (Svarer til ca. 2 stk.)
  • 5 dl mælk

makroner

  • 65 g hasselnøddekerner
    (hele kerner)
  • 150 g sukker
  • 50 g æggehvider

Abrikosmarmelade

  • 15 stk. tørrede lyse abrikoser
  • 100 g sukker
  • 1,5 dl vand

Til opbygning og pynt

  • 1 dl Grand marnier
  • 6 dl piskrfløde
  • 150 g mandelsplitter

Fremgangsmåde

  1. Lav vaniljecremen:
    Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret, så kornene skilles ad. Kom vaniljesukker, sukker og majsstivelse i en skål og pisk det med 1 dl af den kolde mælk. Pisk også æggeblommerne i.

  2. Lav cremen færdig og sæt den på køl:
    Kog den resterende mælk kort op i en lille gryde. Når den når kogepunktet, tilføjer du vaniljeblandingen, og pisk nu til cremen tykner godt. Tag gryden af varmen og kom straks cremen op i en ren skål. Dæk cremen til med husholdningsfilm helt ned på cremen, og køl den hurtigt helt ned i køleskabet.

  3. Pandekagedej:
    Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret, så kornene skilles ad. Kom vaniljesukker, sukker og mel op i en stor skål. Pisk kraftigt med alle æggene, til dejen er helt uden klumper.

  4. Bag pandekagerne:
    Smelt smørret på den pande, pandekagerne skal steges på. Panden skal være ca. 20 cm. i diameter (vask ikke panden af bagefter). Pisk det smeltede smør i dejen. Kom til sidst mælken i under stadig piskning. Steg pandekagerne ved god varme, til de er gyldne på begge sider. Det er ikke nødvendigt at smøre panden igen, da der allerede er rigeligt fedtstof på panden og i dejen. Læg de bagte pandekager i to mindre stakke og pak dem efterfølgende ind i alufolie indtil anretningen. Der bliver 10 - 12 pandekager.

  5. Bag makronerne:
    Blend hasselnøddekerner og sukker så fint som overhovedet muligt i en minihakker eller foodprocessor. Tilføj æggehviderne, og blend videre til makronmassen bliver lidt lun. Kom massen i en engangssprøjtepose og klip et lille hul. Sprøjt massen ud på en bageplade beklædt med bagepapir i små runde kager med en diameter på 5 cm med lidt afstand mellem, da de udvikler sig lidt under bagningen.

  6. Bag makronerne i en 160 grader varm ovn, ca. 10 minutter afhængigt af ovnen og tykkelsen på makronerne. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle ved stuetemperatur.

  7. Lav abrikosmarmelade:
    Hak abrikoserne fint. Kom abrikoser, sukker og vand op i en lille kasserolle. Læg låg på og kog det ved middel varme i 10-15 minutter. Tag gryden af varmen og lad det afkøle let. Blend det hele i en minihakker eller med en stavblender, og stil marmeladen i køleskabet indtil selve opbygningen.

  8. Opbygning af desserten:
    Rist mandelsplitterne let gyldne på en tør, varm pande og lad dem køle af. Læg pandekagerne ud på et rengjort køkkenbord. Pisk den kolde vaniljecreme godt igennem og kom den i en engangssprøjtepose uden tylle.

  9. Klip et hul på 1,5 cm. og sprøjt cremen ud i en tyk 'pølse' på midten af hver pandekage - stop 2 cm fra kanten. Bryd de afkølede makroner i mindre stykker og læg dem oven på cremen. Dryp en anelse Grand Marnier ud over makronstykkerne.

  10. Pisk fløden til sprøjtefast, men let flødeskum og kom den op i en engangssprøjtepose med en stor stjernetylle i. Sprøjt flødeskummet ud i en tyk "pølse" oven på makronerne lidt længere ud end cremen.

  11. Fold den ene side af pandekagen op over flødeskummet og tril den til sidst resten ad vejen. Gentag med resten af pandekagerne.

  12. Servering:
    Læg alle rådhuspandekagerne på et aflangt fad med samlingen nedad. Smør overfladerne med et tyndt lag abrikosmarmelade og drys med de ristede mandelsplitter. Servér rådhuspandekagerne kolde samme dag.