Pernille Højmarks julesmåkager med chokoladetrøffel på toppen. (©DR)

Radiomakroner

I Den store Julebagedyst bagte Pernille Højmark disse småkager som hun kalder 'radiomakroner' af sprøde makroner og fyldig chokoladetrøffel på toppen. Kagerne er inspireret af småkager fra det kendte konditori 'La Glace', og navnet skyldtes at de ligner de radioknapper, der fandtes under krigen.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Makroner

  • 125 g marcipan
  • 175 g sukker
  • 2 stk. æggehvider

Chokoladetrøffel

  • 0,5 l piskefløde
  • 325 g mørk chokolade
  • 1 smule ekstra mørk chokolade til at dyppe i

Fremgangsmåde

  1. Makroner:
    Marcipan og æggehvider moses langsomt sammen, sukker røres i og massen kommes i en sprøjtepose. 
  2. Sprøjtes som små flade kager på bagepapir og bages i ovnen i 15-20 min. ved 175 grader. Køl af.
  3. Chokoladetrøffel:
    Fløden bringes næsten i kog og hældes udover den hakkede chokolade. Afkøles og piskes med en stavblender. Kommes i sprøjtepose og sprøjtes ovenpå de afkølede makroner. 
  4. Og nu kommer det svære, som også er et spørgsmål om, hvor ambitiøs man er. Der laves et vandbad til overtrækschokoladen. Det er nemmest at arbejde med en god stor portion chokolade, og bare den kommer på køl, kan den sagtens bruges igen og igen. 
  5. Det man går efter nu er chokoladeovertrækkets blankhed og knæk. Chokoladen skal op på 42 grader, som måles med et termometer. 
  6. Herefter skal den køles ned til 22 grader, hvilket er nemmest at gøre ved at komme mere hakket chokolade ved og røre godt. Herefter skal den opvarmes igen, under omrøring, til 32 grader. 
  7. Nu tager du dine små kager, vender dem på hovedet, og dypper dem i chokoladen, vender dem om igen og stiller dem til afkøling. Ingen tvivl om at blankhed og knæk kræver håndelag, men de smager altså også rigtigt godt, selvom det ikke helt lykkes.