Denne lækre suppe lavet på de kendte skagensrejer, kunne være et godt eksempel på aftensmaden en sommeraften. (©DR)

Rejesuppe fra Skagen

I programmet 'hip hip hurra' laver brødrene Price denne ret, der knytter sig til Skagen og til skagensmalerne. Denne ret er en specialitet og laves med skagensrejer, der kun kan fås i Skagen.

Tilberedningstid: 1 time, 10 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1,5-2 kg skagensrejer med skal
    (andre rejetyper med skal kan bruges)
  • 2 stk. fennikel
  • 2 stk. porrer
  • 2-3 stk. løg
  • 0,5 stk. hvidløg
    (altså det halve af et helt hvidløg)
  • 2-3 stk. persillerødder
  • 2-3 stk. gulerødder
  • 2-3 stk. stængler bladselleri
  • 4-5 kviste frisk timian
  • 4-5 spsk. olivenolie
  • 1 dl cognac
  • 1 dåse koncentreret tomatpuré
  • 1 l flydende fiske- eller hønsefond
  • 0,75 l hvidvin
    (ca. 1 flaske)
  • 1 smule vand
  • 1-1,5 spsk. mild paprika
  • 8-10 stk. hele sorte peberkorn
  • 0,5 l fløde
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 sukker

Fiskeboller (quenelles)

  • 300 g torskefilet
  • 1 stk. æg
  • 0,4 l fløde
  • 1 smule salt og peber
  • 1 smule revet muskatnød

Fremgangsmåde

  1. Rens alle grøntsagerne og hak dem groft.

  2. 1/3 af rejerne pilles og sættes til side. Skallerne kommes sammen med de øvrige upillede rejer i en gryde, hvor man har opvarmet 4-5 spsk olivenolie til det er rygende hedt. Vend på rejer og skaller under høj varme i 8-10 minutter til de begynder at tage farve og dufte af skaldyr.

  3. Hæld cognac på og flambér. Pas på øjenbryn og vipper! Kom tomatpuré på og lad det stege med et par minutter under omrøring. Tilsæt grøntsager og lad dem stege med i nogle minutter sammen med timian, paprika og peberkorn.

  4. Kom hvidvin og fond på og vand til alt lige er dækket. Bring suppen i kog og lad den simre roligt i ca. 25 minutter. Undervejs skummes suppen jævnligt med en hulske. Sluk for blusset og lad suppen trække i 10 minutter.

  5. Si den derpå over i en anden gryde. Husk at trykke al saft og kraft ud af indholdet i sigten. Lad derpå suppen koge ind til det halve og kom så fløde på.

  6. Bring suppen i kog igen og lad den simre til den tykner lidt og smager godt og kraftigt. Smag til med salt og peber og måske en anelse sukker. Et lille skvæt cognac skader heller ikke.

  7. Hvis suppen serveres med fiskeboller, pocheres de i suppen i 4-5 minutter. De pillede rå rejer skal kun ned i den varme suppe i et minuts tid lige inden servering. 

Fiskeboller (quenelles)

  1. Skær torskefileten i mindre stykker og kom den i blenderen med ca 1 tsk. salt. Kør fisken sej i blenderen. Kom derpå ægget ved og tilsæt endelig fløden lidt efter lidt mens der blendes. Det er vigtigt at alle ingredienserne er kolde. Smag til med peber og revet muskatnød.

  2. Form pæne fiskeboller ved hjælp af to skeer og kom dem på suppen. Lad dem koge forsigtigt i suppen i 4-5 minutter.