Ribs og citron giver kagen en frisk og sommerlig smag. (©DR)

Ribslagkage

En frisk og syrlig kage med ribs og citron, som Kristoffer bagte i Den store bagedyst 2018. Kagen er rigtig sommerlig og er dejlig som dessert.

Tilberedningstid: 5 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Bunde

  • 3 æggehvider
  • 1 æg
  • 250 g sukker
  • 200 g hasselnødder
  • 80 g hvedemel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 80 g digestivekiks
  • 50 g smør
  • 50 g flormelis
  • 2 spsk. sirup
  • 2 spsk. fløde

Fedtebrød

  • 60 g sukker
  • 0,25 tsk. hjortetaksalt
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 60 g smør
  • 80 g hvedemel

Ribsmousse

  • 250 g frosne ribs
  • 3 blade husblas
  • 3 æggeblommer
  • 70 g sukker
  • 1½ dl fløde
  • 50 g skyr

Ribsgelé

  • 300 g ribs
  • ½ citron, saft heraf
  • 1 spsk. sukker
  • 2½ blad husblas

Citronfromage

  • 3 æggeblommer
  • 80 g sukker
  • 1 citron, saft og skal heraf
  • 3½ blade husblas
  • 1 æggehvide
  • 2,8 dl fløde

Pynt

  • friske ribs
  • 250 g mørk chokolade
  • fløde pisket til skum

Fremgangsmåde

Bunde

  1. Pisk æggehvider og det hele æg sammen med sukker til massen er hvid og luftig.  
  2. Hak 100 g af hasselnødderne groft. Hak de resterende 100 g meget fint i minihakker.
  3. Vend mel og bagepulver i æggemassen. Vend herefter knuste digestive og de finthakkede nødder i massen.
  4. Smelt smør i et kasserolle og tilføj flormelis. Lad det simre kort og tilføj herefter sirup og fløde. 
  5. Kom de grofthakkede hasselnødder heri og vend karamelmassen i æggemassen.
  6. Fordel massen på to bageplader med bagepapir således at der kan udstikkes en runde bunde af massen med en diameter på 22 cm.
  7. Bag i en forvarmet ovn på 175 grader varmluft i 13 minutter. Prik de runde forme ud af massen, når de har kølet af i 5 min.

Fedtebrød

  1. Kom sukker, hjortetaksalt, vanilje og smør i en skål og ælt det godt sammen. 
  2. Kom lidt efter lidt mel i mens du ælter det sammen. 
  3. Rul små kugler af dejen og prik dem, så de får form som en lille pebernød. 
  4. Placer på en bageplade og bag dem 10 min. i en forvarmet ovn på 170 grader.

Ribsmousse

  1. Opkog ribs til de er bløde. Blend og sigt så du får 130 g saft.
  2. Opblød husblas i koldt vand.
  3. Pisk æggeblommer med sukker til den bliver lyst og luftigt.
  4. Varm ribssaften op og tilføj husblassen heri.
  5. Pisk fløden luftig, tilføj skyr og pisk yderligere 30 sekunder.
  6. Tilføje den lune ribsmasse i æggemassen, og vendherefter lidt af flødeskummet i ribsmassen og herefter resten af ribsmassen i resten af flødeskummet.

Første samling

  1. Film den ene ende af din form til så den lukker tæt. Kom den ene bund heri, kør konditorplast rundt langs siden af formen og fyld din ribsmousse i, så den er ca. 1 cm høj. 
  2. Put fedtebrødene i moussen i en ring 1 centimeter fra kanten, samt et par stykker inde i midten. Prik dem ned i moussen så de rører bunden. 
  3. Fordel en lille håndfuld ribs rundt i moussen. Kom den anden bund ovenpå og stil på køl.

Ribsgelé

  1. Kog ribs op i en kasserolle til de bliver bløde. Blend og sigt dem, så du har 2 dl saft. Kom citronsaft heri. 
  2. Kom husblas i koldt vand i 5 min. 
  3. Varm ribssaften op med sukker og tilføj husblassen. Lad køle af og hæld oven i din øverste bund på kagen.

Citronfromage

  1. Pisk æggeblommer med 60 g sukker. Når massen er pisket hvid og fast, tilsættes citronskal og der piskes yderligere 1 minut.
  2. Læg husblassen i koldt vand i 10 min.
  3. Pres citronsaften ud i en kasserolle og  varm den op uden at koge det. Tilsæt husblassen. 
  4. Pisk æggehviden med de resterende 20 g sukker til den bliver helt stiv. 
  5. Kom den lune citronsaft forsigtigt i æggeblommerne mens du pisker. 
  6. Pisk fløden til en let flødeskum og vend både æggehvide og flødeskum i citronmassen.
  7. Hæld citronfromagen udover din kagen. Fromagen skal være ca. 1,5 cm høj.

Pynt og samling

  1. Temperer 100 g chokolade enten i mikrobølgeovnen eller over vandbad.
  2. Tag en halv teskefuld chokolade på et stykke bagepapir og kør skeen i et strøj hen over papiret med chokoladen, så den strækker sig ca. 4-5 cm. Gentag dette minimum 12 gange
  3. Pisk flødeskummet og put i en sprøjtepose med en stor stjernetyl.
  4. Tag din kage ud af formen og sprøjt 8 ens runde cirkler langs kanten på kagen. Placer et ribs i midten af hver cirkel og læg et chokoladestrøj op af hver af disse cirkler.
  5. Skær et stykke konditorplast til, så det kan nå rundt om kagen og er ca. 3 cm. højt.
  6. Temperer 150 g chokolade, fyld i en sprøjtepose med en lille rund, neutral tyld og lav et gittermønster på det udstrakte konditorplast. Lad chokoladen hvile et par minutter og læg det rundt om kagen og sæt på køl i 5 minutter. 
  7. Tag plastet forsigtigt af chokoladen, så mønsteret bliver rundt om kagen.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 4