Den smukke forret med rimmet laks og rygeost, som Adam Aamann lavede i Madmagasinet (©DR)

Rimmet laks med rygeost, rå agurk og radise, rugbrødschips og dild

I Madmagasinet lavede Adam Aamann en flot menu, hvor der var særlig fokus på smag og neurogastronomi, som forbedrer vores smagsoplevelse. Forretten var denne smukke forret med rimmet laks, rygeostecreme, sprøde rugbrødschips og friske urter, der er perfekt til en flot gæstemiddag.

Laksen skal rimmes i 8-12 timer.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

Rimmet laks

  • 0,5 side fersk laks med skind af god kvalitet
  • 1 spsk. grøn anis
  • 1 spsk. dildfrø
  • 20 g sukker
  • 50 g salt

Rygeostcreme

  • 100 g mager rygeost
  • 1 dl piskefløde
  • 0,5 dl friskpresset citronsaft
  • salt og peber

Rugchips

  • 0,25 rugbrød
  • 20 g smør
  • lidt flagesalt

Anretning

  • 0,5 stk. agurk
  • 12 stk. radiser
  • 1 bundt dild

Fremgangsmåde

  1. Rimmet laks:
    Det værste fedt skæres fra laksens bugstykke. Fordel salt og sukker over laksen. Krydderierne ristes let på tør pande, knuses i morter og fordeles på laksen. Pak laksen tæt ind i husholdningsfilm og læg den på køl natten over (8-12 timer) 
  2. Fjern krydderier og eventuelle salt/sukker rester. Skær skiver på ca. 2 cm uden at skære igennem skindet og fjern derefter skindet. 
  3. Rygeostcreme:
    Rygeost og citronsaft røres glat. Pisk fløden i rygeosten og smag til med salt og peber. Kom evt. på sprøjtepose til anretning. 
  4. Rugchips:
    Skær skorper af rugbrødet og kom på frys. Skær så tynde skiver som muligt og læg dem på en bageplade med bagepapir. Smelt smørret og pensel skiverne hermed. Drys med flagesalt og bag i 12 min. ved 150 gr. eller til de er gyldne og sprøde. 
  5. Anretning:
    Agurken skrælles og skæres i skiver af ca. 1,5 cm. Radiserne skæres i meget tynde skiver og kommes i isvand, til de krøller. Pluk dilden af stænglen og kom i isvand (gør den mere stiv og dekorativ.) Slyng i salatslynge. 
  6. Fordel laks på kold tallerken, fordel rygeostcreme rundt om og på laksen. Skær agurkeskiverne i halve og fordel dem rundt om og på laksen (ca. 5 ½ skiver). Radiserne ligges på med lidt højde. Knæk chipsene og lig dem så du ikke skjuler laksen. Slut af med at ligge dild, så der er min. en kvist pr. bid. Server!