Risalamande - er en klassiker juleaften. Og med den klassiske og nemme opskrift, skal du nok komme i mål. Risengrøden kan med fordel laves dagen før, så den er helt kold inden flødeskummet vendes i. (Foto: Maria Warnke Nørregaard ©DR)

Risalamande

Risalamande hører julemåneden til og er danskernes fortrukne dessert juleaften. Denne opskrift giver en lækker og cremet risalamande med knasende mandler i. Opskriften sikrer en perfekt risalamande til juleaften - og husk, at den sagtens kan laves dagen før. Med det franske navn er det oplagt at spørge: Hvor stammer risalamande fra? Svaret er Danmark. Risalamande er en ren dansk opfindelse.

Tilberedningstid: 1 time, 15 min. Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 90 g grødris
  • 6 dl sødmælk
  • 1 knivspids salt
  • 2 dl piskefløde
  • 50 g smuttede mandler
  • 2 spsk. flormelis
  • 1 stk. vaniljestang

Fremgangsmåde

  1. Bring mælken i kog i en tykbundet gryde og tilsæt grødrisene. Skrab kornene af vaniljestangen og put både korn og stang ned til mælken. Rør rundt til mælken begynder at koge igen. Skru ned for varmen og lad risen koge i cirka 45 minutter under låg. Du skal røre jævnligt, så risengrøden ikke brænder på. 
  2. Smag til med en knivspids salt, når risengrøden er færdig, og lad grøden køle helt ned. Den må ikke være det mindste lun, når du blander den med flødeskummet!
  3. Hak de smuttede mandler. Nogle kan lide risalamande med finthakkede mandler, andre fortrækker mandlerne grofthakkede - det er op til dig!
  4. Pisk fløden til en meget let flødeskum - den skal næsten være flydende.
  5. Vend forsigtigt det letpiskede flødeskum i din risengrød. Tilsæt flormelis så de hakkede mandler - og eventuelt en enkelt hel mandel.
  6. Risalamanden stilles koldt indtil servering.
  7. Server risalamanden med lun kirsebærsauce til - og husk mandelgaven.