En snehvid julekage af risalamande sikrer den helt rigtige julestemning derhjemme. (©DR)

Risalamande-kage

Rosa og Trine bagte denne fine julekage, som en gave til julemanden i Den store Jule- og Nytårsbagedyst 2017. Om den siger de: "Julemanden når aldrig hjem til andestegen, så han må nøjes med desserten. Risalamande hører til juleaften, og det samme gør juletræet. Et sneklædt juletræ med chokoladepynt er vores kage til julemanden."

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mandelbund

  • 7 æg
  • 235 g rørsukker
  • 235 g mandelmel
  • 75 g mel
  • 1 spsk. grannåle
  • 1 knivspids salt
  • 1 appelsin, saft og skal

Kirsebærgele

  • 250 g syltede kirsebær inklusiv saft
  • 1 stang vanilje
  • 1/2 dl grannåle
  • 2 spsk. rørsukker
  • 4 blade husblas

Portvinsmousse

  • 7 blade husblas
  • 2 dl lys portvin
  • 1 limefrugt
  • 1/2 dl hyldeblomstsaft
  • 3 stk. past. æggehvider
  • 6 spsk. sukker
  • 3 dl fløde

Risalamande

  • 60 g grødris
  • 1 dl vand
  • 0,3 l mælk
  • 1/2-1 stang vanilje
  • 40 g smuttede og blendede mandler
  • 1 spsk. sukker
  • 2 dl fløde

Chokoladeskåle

  • 250 g mørk chokolade

Hvid chokolade til sprøjtning

  • 300 g hvid chokolade
  • 210 g kakaosmør

Fremgangsmåde

Mandelbund

  1. Tænd ovnen på 170 grader varmluft. 
  2. Pisk æg og sukker skummende i ca. 5 min. 
  3. Start med at riste mandlerne på en pande. Grannåle blendes fint med de ristede mandler. 
  4. Kom 1 tsk mel ned til mandelmassen, så det bedre skiller. 
  5. Sigt mandelmelet i æggemassen – lidt af gangen. 
  6. Smør bagepapiret – to plader og drys det med mel. Fordel den færdige dej på de to plader – helst kun på 2/3 af pladen. 
  7. Bages ca. 8-10 min. Hold øje og tag den ud, når dejen giver efter for et let tryk. Afkøles. 

Kirsebærgele

  1. Kom husblas i koldt vand. 
  2. Tag 10 kirsebær fra til pynt (som halveres). 
  3. Hæld kirsebær incl. saft i en gryde sammen med vanillestang, grannåle og rørsukker (start med 1 spsk.) koges i ca. 5 min og smages til. 
  4. Gør din form klar med film (størrelse 2).  
  5. Si massen og smelt den udblødte husblas i den lune saft. Lad saften afkøle en smule inden den hældes i formen. Sæt geleen på frost. 

Portvinsmousse

  1. Kom husblas i kold vand. 
  2. Kom portvin, limesaft og hyldeblomst i gryde og varm det op ca. 3 min. Smelt husblas i saften og lad det køle lidt ned. 
  3. Pisk hviderne ganske let og tilsæt sukkeret lidt af gangen og pisk til marengs. 
  4. Fløden piskes let. 
  5. Kom ca 1/3 af fløden i portvinssaften, derefter marengsen – lidt af gangen. Til sidst vendes resten af fløden i. 
  6. Sæt evt. på køl et kort øjeblik til det begynder at stivne let. 

Risalamande

  1. Kog risene i 3 min med vandet. 
  2. Skrab kornene ud af vanillestang og gem til senere – kom stangen i risene. Tilsæt mælk og kog i ca. 30 min og afkøl grøden. 
  3. Grøden røres op med lidt sukker. Grøden blendes. 
  4. De smuttede og blendede mandler – HUSK AT GEMME EN HEL – røres i.
  5. Pisk fløden godt og tilsæt lidt af gangen. Smag til med sukker. 

Chokoladeskåle

  1. Chokoladen tempereres og fyldes i form og sættes på køl. 

Opbygning

  1. stik to trekanter ud af kagen – størrelse 1 - yderside. 
  2. Stik også kirsebær geleen ud i en trekant – størrelse 1 yderside. 
  3. Tag formen (størrelse 3 – den store ) og beklæd med bagefolie.  
  4. Placer først en kagebund – så gele – så kagebund. 
  5. Kom portvinsmousse udenom hele kagen og sæt på frost.
  6. Kog risengrøden og lav risalamande.
  7. Lav chokoladeskåle. 
  8. Temperer den hvide chokolade. 
  9. Fyld ris alamande i chokoladeskålene. Pynt dem med kirsebær og grannåle. 
  10. Sprøjt kagerne med hvid chokolade.  
  11. Pynt til sidst toppen med chokoladeskålene.