Markus Grigos favorit kirsebærsauce med brombær, appelsin og kanel. (©DR)

Risalamande med kirsebær-brombær-sauce

Markus Grigo lavede i programmet 'Jul- med Timm, Markus og Katrine' en klassisk juledessert - nemlig risalamande. Men kirsebærsaucen forkælede ham med friske brombær, vanilje og lidt appelsin, for en skøn og lidt anderledes smag. Prøv selv derhjemme.

Risengrøden kan med fordel laves dagen før, da den skal være kold.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Risengrød

  • 150 g grødris
  • 2 dl vand
  • 1 knivspids salt
  • 1 l sødmælk
  • 1 stang vanilje
  • 40 g sukker

Risalamande

  • ca. 80 g mandler
  • ca. 4 dl piskefløde
  • evt. lidt flormelis
  • evt. lidt mere vanilje

Kirsebær-brombær-sauce

  • 250 g friske kirsebær, udstenede
  • 120 g rørsukker
  • 2½ dl vand
  • 1-2 stænger kanel
  • 1 stang vanilje
  • lidt hakket appelsin
  • ca. 20 g kartoffelmel
  • ca. 40 g vand
  • 125 g friske brombær
  • lidt frisk citronsaft
  • lidt kirsebærlikør efter smag

Fremgangsmåde

Risengrød

  1. Varm ovnen op til 130 grader.
  2. Skyl risene, kog dem op i en tykbundet gryde med låg, der kan gå i ovnen, sammen med vand og salt. Når vandet er næsten væk tilsættes mælken. Giv det hele et opkog. Rør rundt hele tiden. 
  3. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom vaniljekorn og stangen ned i risene sammen med sukker. Sæt låg på gryden og sæt den i oven i ca. 20 minutter. 
  4. Tag den ud og rør rundt. Sæt gryden tilbage og gentag øvelsen til risene er møre, men ikke udkogte. Fisk vaniljestængerne op. 
  5. Afkøl grøden helt, inden du fortsætter.  Husk at lægge film på overfladen, så den ikke danner skind. Rist imens mandlerne let. Hak dem groft, når de er kolde. Fjern ikke skindet.

Risalamande

  1. Pisk fløden til en cremet flødeskum. Vend den forsigtigt i risengrøden sammen med mandlerne. Smag til med vaniljekorn og flormelis.

Kirsebær-brombær-sauce

  1. Kom kirsebærrene i gryden sammen med vand, sukker, vaniljestænger (flækkede), kanel og appelsin. Kog det op og fjern kanelstænger og vaniljestang.
  2. Rør kartoffelmel sammen med vand. Rør det forsigtigt i de varme kirsebær under omrøring. Må ikke koge, men kun lunes! Varm det hele igennem i 2-3 min.
  3. Tilsæt brombær og varm kort igen.
  4. Smag til med lidt citronsaft og kirsebær likør.

Opskriften findes i samlingen

Jul - med Timm, Markus og Katrine