Venetiansk risotto 'Risi e bisi' (©DR)

Risi e bisi

Risi e bisi - 'ris og ærter' er en klassisk ret fra Venedig, der minder om risotto. Retten er fuld af friskbælgede ærter, pancetta og parmesan, og er cremet og fyldig i smagen.

Tilberedningstid: 45 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 200 g risottoris
    ((Carnaroli eller vialone nano))
  • 400 g bælgede ærter
    (Om muligt friskbælgede, for så kan man bruge bælgene til fonden)
  • 100 g mager pancetta eller Veneto-skinke
  • 1,5 l hønsebouillon
  • 1 stk. stort løg
  • 1 bundt persille
  • 1 stk. fennikel
  • 50 g parmesan
    (efter smag)
  • 2 spsk. smør
  • 0,5-1 tsk. salt
    (efter smag)
  • 1 knivspids peber

Fremgangsmåde

  1. Hvis man bruger friskbælgede ærter, koges de skyllede bælge op i hønsebouillonen. Det giver både en god ærtesmag og en smuk farve. Laver man retten udenfor ærtesæsonen, må man bruge de bedste frosne ærter man kan få fat på.

  2. Panchetta eller Veneto-skinke skæres i små tern. Løget hakkes og fennikelen skæres i ganske små stykker.

  3. Steg løg og fennikel i en spsk. smør og lidt olie til det begynder at blive gennemsigtigt. Det må ikke tage farve. Tilsæt panchettaen og lad dem stege med i nogle minutter. Kom risene ved og lad også dem stege lidt med. Spæd derpå med hønsebouillonen lidt efter lidt og lad risene optage den.

  4. Når risene begynder at vise tegn på mørhed tilsættes ærterne. Retten skal ende med at blive som en meget flydende risotto. Pisk en håndfuld revet parmesan og en skefuld smør i, smag til med salt og peber og server retten omgående drysset med rigeligt hakket persille.