Rødkål hører den danske julemiddag til og smager dejligt til flæskesteg eller and. (©DR)

Rødkål

I Madmagasinet lavede Adam Aamann denne opskrift på klassisk rødkål, som vi spiser den til den danske julemiddag. Server rødkålen til flæskestegen eller and, med kartofler og rigeligt brun sauce.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 8 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

Rødkål

  • 0,5 stk. rødkål
    (eller 1 lille)
  • 2 spsk. andefedt
    (eller smør)
  • 1,5 dl balsamico eddike
  • 3 dl rødvin
  • 1 stk. appelsin, saft og skal
    (usprøjtet)
  • 1,5 dl honning
    (gerne lynghonning)
  • salt og friskkværnet peber

Krydderipose

  • 2 stk. laurbærblade
  • 1 stang hel kanel
  • 1 stk. stjerneanis
  • 2 stk. hele kryddernelliker
  • 4 stk. hele allehånde

Fremgangsmåde

  1. Skær rødkålen i kvarter og snit den i helt fine strimler. 
  2. Varm en gryde op med fedtet og sauter rødkålen. Når kålen er faldet godt sammen, hældes balsamico eddike på, som derefter koges ind til det halve. Tilsæt nu 1 spsk salt, rødvin, appelsinsaft og -skal, honning, laurbærblade, kanelstang, salt og peber. 
  3. Kom stjerneanis, allehånde, nelliker og koriander i en te- eller gazepose, snør den sammen og læg den ned til rødkålen.  
  4. Læg låg på gryden og lad kålen simre i ca. 45 minutter. Tjek om kålen er tilpas i konsistensen og smag til med salt og peber.  
  5. Rødkålen kan opbevares i en tildækket skål på køl i 8-10 dage. Skal rødkålen holde sig 4-5 uger, så kom den lige efter kogning på skoldede sylteglas og luk glassene til.