Lav en hjemmelavet rødkålssalat til julemiddagen. (©DR)

Rødkål med rødvin, appelsin og krydderier

Denne opskrift er kok Adam Aamanns juleudgave af den klassiske rødkål. Server rødkålen til flæskesteg eller and, og med hvide og brunede kartofler.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

  • 1 lille rødkål
  • 3 spsk. andefedt eller smør
  • 1 1/2 dl balsamicoeddike
  • 2 dl rødvin
  • 2 økologiske appelsiner
  • 2 dl honning
    (gerne lynghonning)
  • 2 laurbærblade
  • 1 kanelstang
  • 1 hel stjerneanis
  • lidt allehånde
  • 5-10 hele nelliker
  • 1 håndfuld korender
  • 1 spsk. havsalt
  • friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Skær rødkålen i kvarte og snit den i helt fine strimler på 2 mm. (brug evt. mandolinjern). 
  2. Varm en gryde op med fedtet og sauter rødkålen.  Når kålen er faldet godt sammen, hældes balsamicoeddike på.  
  3. Kog eddiken ind til det halve og tilsæt rødvin, appelsinsaft og -skal, honning, laurbærblade, kanelstang, korender, salt og peber. 
  4. Knus stjerneanis, allehånde og nelliker i en morter eller kom dem i en te- eller gazepose. Put krydderierne ned i rødkålen. 
  5. Læg låg på gryden og lad kålen simre i ca. 45 minutter. Tjek om kålen er tilpas i konsistensen og smag til med salt, peber og evt. lidt honning.  
  6. Rødkålen kan opbevares i en tildækket skål på køl i 8-10 dage. Hvis rødkålen skal kunne holde sig i op til 4 uger, så kom den på skoldede sylteglas lige efter kogning. Luk glassene til og stil dem på køl.