En moderne og vegetarisk udgave af klassikeren kåldolmere. (©DR)

Rødkålsdolmere med kartoffelsauce

Prøv en moderne udgave af mormorfavoritten kåldolmere. Her er de lavet med rødkål og fyldt med ris og masser af krydderurter. Serveres med en cremet kartoffelsauce til. Opskriften stammer fra DRKs Kogeskole i Hobro.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Rødkålsdolmere

  • 1 dl eddike
  • 1 spsk. salt
  • 1 rødkål

Fyld

  • 40 g ris
  • 2 porrer
  • 3 gulerødder
    (gerne flere farver)
  • 2 fed hvidløg
  • 1 bundt bredbladet persille
  • 1 bundt dild
  • 1 kartoffel
  • 200 g usaltede pistacienødder eller andre nødder
  • 4 æg
  • 1 tsk. salt

Kartoffelsauce

  • 500 g kartofler
  • 1 dl fløde
  • ca. 1 dl kartoffelkogevand
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Rødkålsdolmere

  1. Sæt en stor gryde vand over med eddike og salt. Kog rødkålen i vandet og sørg for at hele hovedet er dækket med vand. Kog til du kan pille bladene af kålen, så de er bløde nok til at kunne rulles om fyldet. 
  2. Træk forsigtigt bladene af.  

Fyld

  1. Kog risene. Skær porrerne i tynde ringe. Skær gulerødderne i små tern ca. ½ x ½ cm. Hak hvidløg fint. Skyl og pluk persille og dild og hak dem fint. Skræl kartoflen og riv den groft. Hak pistacierne groft.  
  2. Rør alle grønsager, ris, krydderurter, kartoffel, pistacier, hvidløg og æg sammen med salt i en skål.   
  3. Fordel fyldet på hvert kålbladene. Fold hvert blad omkring fyldet til en lille kålpakke. Læg kåldolmere i et smurt ildfast fad.  

Kartoffelsauce

  1. Skræl kartofler og skær dem i grove tern. Kom dem i en gryde, dæk dem med vand og kog dem ca. 15 minutter eller til de er møre. Hæld vandet fra men gem kogevandet. 
  2. Blend kartofler med fløde og spæd med lidt kogevand til saucen har en tynd konsistens, som fløde. Smag til med salt og peber.  
  3. Hæld kartoffelsaucen over kåldolmere og bag dem i ovnen ved 200° ca. i 40 minutter.