Laksetartar er delikat på rugbrød som et godt stykke smørrebrød. (©DR)

Røget laksetartar

Lav din egen røgede laksetartar og server på rugbrød, som et ekstra godt stykke smørrebrød. Prøv her Brødrene Prices opskrift på laksetartar med en hjemmerørt mayo og urter, og lav et flot frokostbord.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Laksetartar

  • 6-8 skiver røget laks, i fine tern
  • 6 radisser, i fine tern
  • 3-4 spsk. saltet agurk, i fine tern
    (se fremgangsmåde)
  • 1 spsk. saltsyltet citron
    (eller citronskal)
  • et lille bundt purløg
  • salt og peber

Dild olie

  • 4-5 dl vindrukerneolie
  • 1 stort bundt frisk dild
  • 1 håndfuld persille

Mayonnaise

  • 1-2 past. æggeblommer
  • 2 spsk. god rygeost
  • 3-4 dl vindruekerneolie
  • 1-2 spsk. mælk
  • 1 tsk. sennep
  • et skvæt æbleeddike
  • salt og peber

Desuden

  • 4 skiver godt kernerugbrød
  • smør til stegning

Fremgangsmåde

Dild olie

Start med at lave urteolien. Varm vindruekerneolie op til ca. 60 grader. Hæld det over et dild og persille i en blender og kør det i 10 minutter. 
Læg et rent klæde (et stykke af et viskestykke) i en si. Passér olien gennem dette og ned i en skål. Olien skal være mørkegrøn og klar. Stil olien til side. Den skal køle helt af. 

Mayonnaise

Sørg for at alle ingredienser har samme temperatur. Rør evt. rygeosten lidt mere lind med lidt mælk. Denne mayo kan med fordel laves i en blender eller med en stavblender i et glas.
Rør æggeblomme med sennep, salt, peber, lidt eddike. Kom derpå olie i – lidt ad gangen. Men ikke hele olien. Tag lidt af rygeost-massen og kom i. Så mere olie. Så mere rygeost. Sådan holder du konsistensen stabil. Den skal have en klar røgsmag og være dejlig cremet til slut. Kom den evt. på sprøjtepose og læg i køleskab. Ellers bare i en skål, koldt. 

Laksetartar

Lav saltet agurk ved at skrælle en halv agurk, og flække den. Skrab kernerne ud (midten af agurken) med en ske. Drys den med havsalt. Læg den på et viskestykke eller køkkenrulle i køleskabet for at dryppe af. Lad den salte mindst en times tid. Skær den i små tern: ca 4x4 mm. 

Køb den bedste, røgede laks du kan finde. Skær den i fine tern på samme størrelse.  

Radiserne skylles og skæres også i tern.

Saltsyltet citron: Du skal kun bruge skindet. Frugtkødet kasseres. Skæres i om muligt endnu finere tern.

Purløgen hakkes fint.

Anretning

Nu blandes tern af laks, agurk, radise, citron og fintsnittet purløg. Det smages til med salt og peber og bindes sammen af  3-4 spsk af dild olien.
Fire stykke godt kernerugbrød steges i smør, så de får farve, smag og sprødhed. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.   

Laksetartaren anrettes med små ”dutter” af rygeost-mayo. Og husk nu: det skal være højt belagt!