Rosinboller fra Skotland er lækre og bløde. (©DR)

Rosinboller fra Skotland

Prøv de her svampede og lækre rosinboller, som Tobias finder frem til i Skotland. Bollerne laves med en lækker sirup, som gør bollerne skinnende og smager fantastisk. Vær opmærksom på at rosinerne skal trække i æblejuice i minimum 1 time, og dejen skal efterfølgende også hæve 1 time.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 200 g rosiner
    (du kan også bruge tranebær eller en blanding)
  • 1 dl æblejuice
  • 1 kg hvedemel
  • 150 g sukker
  • 3 tsk. groft salt
  • 3 tsk. kardemomme
  • 6 dl mælk
  • 50 g gær
  • 150 g stuetempereret smør
  • 1 stk. æg
  • 1 stk. æg
    (til pensling)

Sirup

  • 3 dl frispresset appelsinsaft
  • 1 stk. vaniljestang
  • 1 dl sukker

Fremgangsmåde

  1. Hæld æblejuicen i en skål og tilsæt rosinerne. Lad skålen stå i minimum 1 time. 
  2. Dræn rosinerne for væske og bland rosiner, hvedemel, sukker, kardemomme og salt i en stor skål. 
  3. Varm mælken til den er fingervarm og tilsæt gær. Rør til gæren er opløst og hæld så væsken over i skålen til melet og bland det godt. 
  4. Tilsæt smør og et pisket æg og ælt dejen yderligere, til den er jævn. Den må gerne være klistret. 
  5. Dæk skålen til og lad dejen hæve i en time. 
  6. Hæld derefter dejen ud på et meldækket bord, form bollerne og læg dem på en beklædt bageplade. Lad dem hæve i 30 minutter, imens du laver siruppen. 
  7. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud i sukker på et skærebræt. Fordel vaniljekornene godt i sukkeret, så de skilles fint fra hinanden. Vanilje, sukker og hele den tomme vaniljestang kommes i en gryde sammen med appelsinsaften. Kog saften op, og lad det koge i 5-10 minutter, indtil det er kogt ind til en sirupsagtig konsistens. Sigt appelsinsiruppen gennem et sigte og lad det køle af. 
  8. Fjern klædet fra de hævede boller og pensl dem med æg. 
  9. Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15-20 minutter, indtil de er gyldne. 
  10. Lige når de er taget ud af ovnen og endnu er varme, pensler du dem med siruppen, som trænger ned i brødet og bliver skinnende blanke. 
  11. Lad siruppen tørre, inden du serverer bollerne eller putter dem i poser.