Mogens rugbrød med masser af kerne lavet på surdej (©DR)

Rugbrød

Mogens rugbrød: Hvis du vil kaste dig ud i rugbrødsbagning, er her opskriften på et dejligt surdejsrugbrød med skårne rugkerner og hørfrø. Vær opmærksom på at brødet skal hæve ca. 12 timer

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 3 dl surdej
  • 0,5 l knækkede eller skårne rugkerner
  • 0,5 l rugmel
  • 7-8 dl vand
  • 0,5 l hvedemel
  • 1 spsk. sirup
  • 1 spsk. groft salt
  • 1 dl hørfrø
  • 1,5 dl solsikkekerner
  • 1 smule smør til formen

Fremgangsmåde

  1. Rør grundigt så der ikke er mellommer tilbage. Kom dejen i en smørsmurt eller bagepapirsforet stor rugbrødsform (eller to mindre forme). Hæver ca. 12 timer overdækket med fugtigt klæde til overkanten af formen. 
  2. Prik brødene helt til bunds med en tynd pind, min. 20 gange, for at skabe lufthuller, som dampen kan slippe ud af, ellers kommer der nemt mellemrum mellem skorpen og brødet. 
  3. Bages i 75 min ved 200 grader. Brødet tages ud og smøres over med en spsk koldt smør pr. brød. Lad det køle af. Brødet kan skæres ud efter ca 4 timer. 
  4. Blødere skorpe kan opnås ved at lægge brødene i plasticpose, når de er næsten kolde. Derved går kondensen ind og blødgør skorpen.