Et skønt rugbrød til eksempel morgenmad og brunch med ost og marmelade. (©DR)

Rugbrød med frugt, nødder og kerner

Et lækkert med rugbrød med sødme fra tørrede frugter og fylde fra nødder og kerner. Begynd dagen i forvejen, men så har du også fantastisk rugbrød i vente.

Begynd dagen i forvejen

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 160 g blandede nødder og kerner, lige meget af hver
  • 180 g tørret frugt som tranebær, rosiner, abrikoser og figner
  • 4½ dl vand
  • 10 g gær
  • 400 g hvedemel
  • 300 g rugmel
  • 15 g salt
  • 2 spsk. honning

Fremgangsmåde

  1. Rist nødder og kerner i ovnen i 10 minutter ved 150 grader. Tag dem ud og køl af. 
  2. Rør gær, honning og koldt vand sammen, ælt mel i og salt til sidst. 
  3. Ælt dejen grundigt og intensivt i 8 minutter, gerne i en røremaskine, ellers må hænderne bruges.  
  4. Ælt til dejen er elastisk i konsistensen. Rør til sidst nødder, kerner og tørret frugt i dejen. Rør til det er jævnt fordelt og lad dejen hæve i ca. 2-3 timer. 
  5. Hæld dejen i en hævekurv eller brødform drysset med mel. Stil dejen på køl natten over i 7-16 timer. Dejen skal hæve til knap dobbelt størrelse. 
  6. Skru ovnen op på 250 grader og stil brødet i ovnen eller vend det ud på en bageplade, hvis du bruger hævekurv. 
  7. Bag brødet i 10 min. ved 250 grader, skru ovnen ned på 200 grader og bag videre i ca. 35 minutter, til det er gylden-mørkt i skorpen og lyder hult, når du banker på det.  
  8. Lad brødet køle af på en bagerist.