Pynt kagen med smuk opsprøjtning af blomster. (©DR)

Rugbrødslagkage med avokado og abrikos

Denne lagkage er bagt med rugbrødsbunde og gemmer på hasselnødder, makroner og lette mousser af abrikos og avokado. Kagen bagte Marianne i Den store bagedyst 2018, og hun har i kagens udseende lade sig inspirere af hendes fars have, der er fuld af smukke blomster.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Rugbrødsbunde

  • 4-5 æg
  • 100 g sukker
  • 100 g rugbrød
    (swartzbrot)
  • 2 spsk. kakao
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk. bagepulver

Makroner

  • 60 g marcipan
  • 60 g sukker
  • 30 g æggehvide
  • 1 tsk. mandelessens

Avokadomousse

  • 2½ blade husblas
  • 2 avokado, modne og bløde
  • 1 stk. citron, saft og skal
  • 150 g hvid chokolade
  • 2½ dl fløde
  • 50 g ristede hasselnødder

Abrikosmousse

  • 2½ blade husblas
  • 6-8 friske abrikoser
    (eller 1½ dl abrikosmarmelade)
  • 75 g sukker
  • 2,25 dl fløde
  • de bagte makroner

Smørcreme

  • 750 g smør, blødt
  • 1½ dl citronsaft
  • 1½ dl vand
  • 3 æggeblommer
  • pastafarve efter ønske
  • 600 g sukker

Fremgangsmåde

Rugbrødsbunde

  1. Del æggene i blommer og hvider.
  2. Pisk sukker og blommer luftige og vend blendet rugbrød, kakao, salt og bagepulver i æggesnapsen. 
  3. Pisk hviderne stive og vend dem i ægge/brød blandingen. 
  4. Kom dejen i 3 springforme på ca. 20 cm. Bag ved 180 grader i ca. 12 minutter.

Makroner

  1. Pisk marcipan, sukker, hvider og mandelessens sammen. 
  2. Kom det i en sprøjtepose med rund tyl og sprøjt små makroner ud på den plade. 
  3. Bag ved 180 grader i 10 minutter.

Avokadomousse

  1. Læg husblas i blød i vand. 
  2. Fjern kerner og skal fra avokadoerne og kom dem i en minihakker sammen med citronsaft og -skal. 
  3. Smelt 150 g hvid chokolade. Varm ½ dl fløde op, smelt husblassen i den varme fløde. Hæld den hvide smeltede chokolade over i fløden. Rør til massen er ensartet. 
  4. Kom den afkølede chokolademasse ned i avokado massen. Blend det hele sammen til en ensartet masse.
  5. Ved massen sammen med 2 dl let pisket flødeskum. 
  6. Hak de ristede hasselnødder fint. Læg dem på den nederste bund og hæld avokadomoussen over bunden. Læg endnu en bund på.

Abrikosmousse

  1. Udblød husblas i koldt vand.
  2. Skræl abrikoserne, hak dem, og kog dem sammen med sukker. 
  3. Blend massen og tilsæt husblassen. Der skal være ca 1,5 dl kompot. 
  4. Kom 0,25 dl fløde i kompotten. Lad den køle helt ned. 
  5. Vend derefter kompotten i 2 dl let pisket flødeskum.
  6. Hak makronerne og kom dem i moussen. 
  7. Læg moussen på kagen, og læg sidste bund på. Smør evt. bundene med abrikos marmelade.
  8. Kom straks kagen på køl.

Smørcreme

  1. Kog sukker, vand og citronsaft op til sukkeret er helt opløst. Køl lagen helt ned i køleskabet. Det er vigtigt den er HELT kold. 
  2. Pisk smørret i ca. 10-15 minutter til det bliver hvidt og luftigt. 
  3. Tilsæt sukkerlagen i en tynd stråle, imens der fortsat piskes. 
  4. Tilsæt 3 æggeblommer til sidst og  pisk igen.
  5.  Del smørcremen op i små portioner og indfarv den i de ønskede farver.  Kom farverne i en sprøjtepose med en blad-tyl, en rosen-tyl og en krysantemum-tyl.
  6. Du skal bruge en blomster nål, eller en anden genstand, der kan dreje rundt. Klip bagepapir i små stykker. Sæt et stykke bagepapir fast med en klat smørcreme på blomsternålen og sprøjt så dine blomster. Én af gangen - sæt dem derefter på en plade, og sæt dem straks på frost. De skal fryses i ca. 30 min. Der skal laves ca. 8 af hver slags blomst.

Opsmørring

  1. Når kagen har sat sig, smørres den op med grøn smørcreme. Den kan evt. laves så den får forskellige nuancer af grøn. Smør 2-3 gange, hvor kagen er tilbage på frost ind imellem. På den måde opnås det bedste resultat. 
  2. Nu er du klar til at pynte kagen med blomsterne rundt i kanten på kagen. Sprøjt blade direkte på kagen med bladtyllen. Sæt kagen på køl, så den er helt kold, når den skal serveres.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 4