Rugbrødslagkage med avokado og abrikos
Denne lagkage er bagt med rugbrødsbunde og gemmer på hasselnødder, makroner og lette mousser af abrikos og avokado. Kagen bagte Marianne i Den store bagedyst 2018, og hun har i kagens udseende lade sig inspirere af hendes fars have, der er fuld af smukke blomster.
Tilberedningstid:
3 timer
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Rugbrødsbunde
- 4-5 æg
- 100 g sukker
-
100 g
rugbrød
(swartzbrot)
- 2 spsk. kakao
- 1 knivspids salt
- 1 tsk. bagepulver
Makroner
- 60 g marcipan
- 60 g sukker
- 30 g æggehvide
- 1 tsk. mandelessens
Avokadomousse
- 2½ blade husblas
- 2 avokado, modne og bløde
- 1 stk. citron, saft og skal
- 150 g hvid chokolade
- 2½ dl fløde
- 50 g ristede hasselnødder
Abrikosmousse
- 2½ blade husblas
-
6-8
friske abrikoser
(eller 1½ dl abrikosmarmelade)
- 75 g sukker
- 2,25 dl fløde
- de bagte makroner
Smørcreme
- 750 g smør, blødt
- 1½ dl citronsaft
- 1½ dl vand
- 3 æggeblommer
- pastafarve efter ønske
- 600 g sukker
Fremgangsmåde
Rugbrødsbunde
- Del æggene i blommer og hvider.
- Pisk sukker og blommer luftige og vend blendet rugbrød, kakao, salt og bagepulver i æggesnapsen.
- Pisk hviderne stive og vend dem i ægge/brød blandingen.
- Kom dejen i 3 springforme på ca. 20 cm. Bag ved 180 grader i ca. 12 minutter.
Makroner
- Pisk marcipan, sukker, hvider og mandelessens sammen.
- Kom det i en sprøjtepose med rund tyl og sprøjt små makroner ud på den plade.
- Bag ved 180 grader i 10 minutter.
Avokadomousse
- Læg husblas i blød i vand.
- Fjern kerner og skal fra avokadoerne og kom dem i en minihakker sammen med citronsaft og -skal.
- Smelt 150 g hvid chokolade. Varm ½ dl fløde op, smelt husblassen i den varme fløde. Hæld den hvide smeltede chokolade over i fløden. Rør til massen er ensartet.
- Kom den afkølede chokolademasse ned i avokado massen. Blend det hele sammen til en ensartet masse.
- Ved massen sammen med 2 dl let pisket flødeskum.
- Hak de ristede hasselnødder fint. Læg dem på den nederste bund og hæld avokadomoussen over bunden. Læg endnu en bund på.
Abrikosmousse
- Udblød husblas i koldt vand.
- Skræl abrikoserne, hak dem, og kog dem sammen med sukker.
- Blend massen og tilsæt husblassen. Der skal være ca 1,5 dl kompot.
- Kom 0,25 dl fløde i kompotten. Lad den køle helt ned.
- Vend derefter kompotten i 2 dl let pisket flødeskum.
- Hak makronerne og kom dem i moussen.
- Læg moussen på kagen, og læg sidste bund på. Smør evt. bundene med abrikos marmelade.
- Kom straks kagen på køl.
Smørcreme
- Kog sukker, vand og citronsaft op til sukkeret er helt opløst. Køl lagen helt ned i køleskabet. Det er vigtigt den er HELT kold.
- Pisk smørret i ca. 10-15 minutter til det bliver hvidt og luftigt.
- Tilsæt sukkerlagen i en tynd stråle, imens der fortsat piskes.
- Tilsæt 3 æggeblommer til sidst og pisk igen.
- Del smørcremen op i små portioner og indfarv den i de ønskede farver. Kom farverne i en sprøjtepose med en blad-tyl, en rosen-tyl og en krysantemum-tyl.
- Du skal bruge en blomster nål, eller en anden genstand, der kan dreje rundt. Klip bagepapir i små stykker. Sæt et stykke bagepapir fast med en klat smørcreme på blomsternålen og sprøjt så dine blomster. Én af gangen - sæt dem derefter på en plade, og sæt dem straks på frost. De skal fryses i ca. 30 min. Der skal laves ca. 8 af hver slags blomst.
Opsmørring
- Når kagen har sat sig, smørres den op med grøn smørcreme. Den kan evt. laves så den får forskellige nuancer af grøn. Smør 2-3 gange, hvor kagen er tilbage på frost ind imellem. På den måde opnås det bedste resultat.
- Nu er du klar til at pynte kagen med blomsterne rundt i kanten på kagen. Sprøjt blade direkte på kagen med bladtyllen. Sæt kagen på køl, så den er helt kold, når den skal serveres.