Rugbrødslagkage med frisk blåbær, lakridsrod og sprøde rugbrødschips som pynt. (©DR)

Rugbrødslagkage med blåbær

Prøv denne nytænkende rugbrædslagkage, som River laver i programmet Den Store Bagedyst. Lagkagen har en fin harmoni, med dejlig smag af blåbær, lakrids og crispy rugbrød.

Tilberedningstid: 4 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Rugbrødsbunde (3 stk.)

  • 9 stk. æg - delt i hvider og blommer
  • 200 g sukker
  • 265 g revet rugbrød uden kerne og skorpe
  • 3 spsk. kakao
  • 1,5 spsk. kartoffelmel
  • 3 tsk. bagepulver
  • 75 g hakket chokolade
  • 2 tsk. mel

Blåbærmousse

  • 300 g frosne blåbær
  • 200 g sukker
  • 1 stk. vaniljestang
    (kornene herfra)
  • 4 blade husblas
  • 5 dl piskefløde

Hvid chokolade-lakrdismousse

  • 0,5 dl sødmælk
  • 0,5 dl fløde
  • 10 g sukker
  • 1 stk. æggeblomme
  • 4 blade husblas
  • 215 g hvid chokolade
  • 3 dl fløde
  • 3 tsk. lakridspulver
  • 1 spsk. flydende lakrids

Blåbærgelé

  • 8 blade husblas
  • 600 g frossen blåbær
  • 110 g sukker
  • 1 dl vand
  • 1 stk. citron
    (saften herfra)

Lakrids Italien merinque buttercreme

  • 188 g vand
  • 250 g sukker
  • 5 stk. æggehvider
  • 1 knivspids eddikepulver
  • 450 g usaltet smør
  • 1 spsk. lakridsessens
  • 3 tsk. lakridspulver

Pynt

  • 10 stk. friske blåbær
  • 1 smule lakridsrod

Fremgangsmåde

Lav rugbrødsbunde: 

  1. Pisk æggeblommer og sukker til luftig æggesnaps 
  2. Blend rugbrød fint og vend det i 
  3. Bland den hakkede chokolade med 2 spsk. alm. mel 
  4. Vend de tørre ingredienser sammen og vend dem i 
  5. Pisk æggehviderne let stive og vend dem i 
  6. Deles i 3 og bages ca. 15 min. i hver sin springform eller ringform ved 180 grader

Lav blåbærmousse: 

  1. Kog blåbær, sukker og korn fra vaniljestang (samt den brugte vaniljestang) sammen over svag varme, til det når kogepunktet. Si blåbærmosen, så du får sorteret skaller og vaniljestangen fra, og køl det derefter helt ned. 
  2. Læg husblas i koldt vand. Pisk fløden let stiv. Varm halvdelen af mosen op i en gryde på lavt blus. Vrid husblassen fri for vand og smelt det i den varme mos. Tag blandingen af varmen og rør sammen med resten af mosen. Vend det hele med flødeskummet og hæld blandingen i springformen med kagen i bunden eller stil på køl, indtil det skal bruges. Glat toppen med en paletkniv. Stil kagen på køl, indtil kagen har sat sig.

Lav hvid chokolade-lakridsmousse:

  1. Smelt den hvide chokolade
  2.  Kog mælk og fløde op 
  3. Tilsæt den sammenpiskede æggeblomme og sukker. Pisk ikke i massen, og kog op til 84-86 grader 
  4. Si og tilsæt den udblødte husblas 
  5. Tilsæt den smeltede hvide chokolade og lakridspulveret (pulver opløst lidt varmt vand), når massen er lige over fingervarm. 
  6. Pisk fløden og tilsæt lakridssirup - Vend flødeskum i og læg i kagen

Lav blåbærgelé:

  1. Læg husblassen i blød 
  2. Kog frugten, citronsaft og sukker med vand i ca. 15 minutter 
  3. Si frugtblandingen og tilsæt husblas 
  4. Rør rundt så husblas opløses 
  5. Lad det køle helt af til stuetemperatur, inden du bruger det til kage (som skal være helt afkølet) og kom det så i køleskabet

Lav lakrids Italien merinque buttercreme: 

  1. Kom vand og sukker i en gryde og kog ved mellem varme til massen har nået 118 grader 
  2. Samtidig piskes æggehvideren ved lav hastighed til det skummer. 
  3. Herefter tilsættes eddikepulver og pisk videre på mellemhastighed til der dannes bløde toppe 
  4. Når sirup og hvider er klar, piskes der ved høj hastighed imens siruppen tilsættes i en tynd stråle 
  5. Pisk videre indtil massen er kold, ca. 10 min. 
  6. Herefter tilsættes smørret lidt efter lidt (ca. en spsk. af gangen) 
  7. Tag en del fra til at farve blåt og /hvidt til toppen 
  8. Tilsæt lakrids

Saml kagen: 

  1. I en kagering foret med chokoladeplastik. Placer en bund, efterfulgt af blåbærmoussen, herefter en bund til, efterfulgt af lakridsmousse og til sidst toppen på. Herefter hældes blåbær geléen roligt ud over toppen. Stil på køl/frost til den har sat sig. Smør kagen op med butter creme og pynt som ønsket.