Gunnars første mesterværk - Rugbrødslagkage med jordbær, kiwi og blåbær. (©DR)

Rugbrødslagkage med jordbær, kiwi og blåbær.

Denne opskrift på rugbrødslagkage med jordbær, kiwi og blåbær, lavede Gunnar som sit første mesterværk i Den store Bagedyst 2016. Kagen bliver smuk og farverig med et flot snit, og er perfekt som en flot og velsmagende dessert.

Du skal bruge 3 springforme ca. Ø21 cm, samt et nøjagtigt termometer til temperering af chokoladen.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Bunde

  • 5 stk. æg str. M
  • 200 g sukker
  • 1,5 spsk. kartoffelmel
  • 125 g mørkt rugbrød
  • 2 tsk. bagepulver
  • 2 spsk. kakao
  • 1 stang vanilje
  • 20 g rasp
  • 10 g smør

Jordbærmousse

  • 300 g frosne jordbær
  • 0,5 stang vanilje
    (den du brugte til bundene)
  • 100 g sukker
  • 2 dl fløde
  • 6 blade husblas
  • 10-12 stk. friske jordbær
    (til pynt)
  • 0,5 dl vand

Kiwimousse

  • 4 stk. kiwi
  • 0,5 stang vanilje
    (den du brugte til bundene)
  • 75 g sukker
  • 0,5 dl vand
  • 6 blade husblas
  • 2 dl fløde
  • 2 stk. kiwi
    (til pynt)
  • 1 knivspids grøn pastafarve

Pynt

  • 200 g blåbær
  • 3 dl fløde
  • 50 g chokolade 55%
    (til spåner)

Chokoladesnirkler

  • 150 g chokolade 55%

Fremgangsmåde

  1. Bunde:
    Del de 5 æg i blommer og hvider. Flæk vaniljestangen og tag kornene ud, kom lidt sukker på en spækbræt og bland kornene heri. Stangen gemmes til jordbær og kiwimousse.
  2. Æggeblommer, sukker og vaniljesukker piskes godt med en håndmixer.
  3. Rugbrødet blendes og blandes med kakao, bagepulver og kartoffelmel. Brødblandingen kommes over i æggemassen og røres godt sammen. Opskriften passer til, at der kan fyldes ca. 200 gram dej i 3 forme (Ø 21).
  4. Bag lagkagebundene i ca. 25 min ved 190 grader varmluft. Tjek om de er færdige med en tændstik (der må ikke hænge dej ved). Bundene vendes ud på bagepapir drysset med sukker og køler af.
  5. Jordbærmousse:
    Kom de frosne jordbær, sukker og ½ vaniljestang i en gryde med ½ dl. vand. Kog jordbærene til de er bløde. Når jordbærene er kogt, tages vaniljestagen op af gryden og du blender jordbærene med en stavblænder.  
  6. Læg husblas i koldt vand i 5 min. Tilsæt husblas med det vand som hænger ved til jordbærene og opløs heri. Hæld massen i en skål og kom på køl.
  7. Når jordbærene er kolde, tilsættes 2 dl. pisket fløde og moussen vendes ensartet med en dejskraber. Kom på køl til brug.
  8. De friske jordbær skylles og deles.
  9. Kiwimousse:
    Skæl 4 kiwi og skær dem i tern. Kiwierne, sukker, ½ vaniljestang, grøn pastafarve og vand kommes i en gryde og koges møre. Fjern vaniljestagen og blend kiwierne med en stavblender.
  10. Husblas kommes i en skål med koldt vand i 5 min. Tilsæt husblas med det vand der hænger i gryden. Rør godt til husblasen er opløst. Lad kiwigrøden køle.
  11. Pisk fløden og tilsæt den til kiwigrøden på samme måde som ved jordbærmoussen. Skræl to kiwi og stik kiwien ud med en blomsterudstikker 4 cm. i Ø. Kiwien skæres nu i skiver af ½ cm. Hver skive deles i to. 
  12. Pyntning:
    Find det fad kagen skal bygges op på. Ringform tilpasses til lagkagebundene og den fores med kageplast.
  13. Læg første lag lagkagebund nederst. På lagkagebunden sættes de halve jordbær med den mindste skæreflade ud mod kanten. Placer dem tæt og gerne parvis. Jordbærmoussen hældes op i formen, sørg for at moussen dækker alle jordbær.
  14. Læg lagkagebund over jordbærmoussen. De halve kiwier sættes i kanten og overhældes med kiwimousse så det dækker.
  15. Sidste lag lagkagebund kommes på, smøres med ½ cm pisket flødeskum, hvorpå du pænt pynter med blåbærene. Kagen stilles på køl 90-120 min.
  16. Chokoladesnirkler:
    Mens kagen hygger på køl, skal du lave chokoladesnirklerne (10-12 stk.). Hak chokoladen fint og kom halvdelen i en skål, der sættes over vandbad.
  17. Varm chokoladen til den er 48-50 grader, tjek med termometer.
  18. Tilsæt det sidste chokolade og få det til at smelte sammen. Chokoladen ikke må blive mere end 32 grader.
  19. Chokoladen kommes over i et papirkræmmerhus, klip et lille hul og lave dine snirkler (læg gerne et print under bagepapiret, som du kan tegne efter), og lad dem tørre.
  20. Når snirklerne har sat sig, vender du dem forsigtigt og kommer chokolade på bagsiden. Stil snirklerne på køl til de skal bruges.
  21. Tjek lagkagen på køl; hvis mousserne har sat sig, er tiden kommet til at fjerne ringformen og folie. Kagen pyntes med flødeskum, som sprøjtes på kagen med sprøjtepose og stor stjernetyl. Pynt kanten på toppen og nede ved kanten af kagen.
  22. Sæt de 10-12 chokoladesnirkler i flødeskummet på toppen og kom lidt chokoladespåner ovenpå blåbærene. Server.