Knækbrødene er et hit hos børnene og er gode som mellemmåltid. (©DR)

Rugknækkere med birkes og kanel

Sprøde og runde knækbrød med blå birkes og kanel, som Sara bagte i Den store bagedyst 2018. Sara fortæller, at hendes børn elsker knækbrødene, og at de er gode som mellemmåltid.

Lav surdejen 4 dage før bagning.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 20 pers.

Kok og program

Ingredienser

Surdej

  • 4 dl vand
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl rugmel
  • 1 dl grahamsmel

Knækbrød

  • 5 g gær
  • 2 dl surdej
  • ½ dl solsikkeolie
  • 4 dl vand 37 grader
  • 3½ tsk. salt
  • 60 ml mørk sirup
  • 2 tsk. malt
  • 3 tsk. kanel
  • 2 dl grove havregryn
  • 3 dl rugmel
  • 1 dl fuldkornshvedemel
  • 7 dl hvedemel + lidt til udrulning

Saltvand

  • 1 dl vand
  • ½ tsk. salt
  • 1 æg

Desuden

  • blå birkes

Fremgangsmåde

Surdej

  1. Bland ingredienserne sammen og lad dejen stå i en bøtte på køkkenbordet med et låg løst lagt på i  fire dage. Rør i dejen et par gange om dagen.

Knækbrød

  1. Opløs gær og salt i vandet.
  2. Rør surdej, olie og sirup i dejen
  3. Bland de tørre ingredienser sammen og rør dem i dejen.
  4. Kør det hele sammen på røremaskinen, og lad den køre i 5 min.

Saltvand

  1. Opløs salten i 2 dl kogende vand.
  2. Pisk ægget i, når det er koldt.

Bagning

  1. Rul dejen ud i 2 mm tykkelse og skær dem ud i cirkler på 12 cm i diameter. Udstik et hul i midten. Rul dem evt. ud direkte på bagepapiret, så holder formen bedst.
  2. Pensel knækbrødene godt med saltvandet og prik dem med en gaffel så de ikke hæver.
  3. Drys birkes ud over knækbrødene.
  4. Bag dem i 22-30 min. ved 180 grader varmluft. Bagetiden afhænger meget af, hvor mange plader man har i ovnen af gangen. Knækbrødene skal begynde at tage farve og være hårdere. Man kan evt. vende dem om de sidste par min. i ovnen for at få dem tørret på undersiden.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 3