Små finske mandelkager med hindbærmarmelade. (©DR)

Runeberg torte

På brødrene Prices nordiske odyssé bagte de blandt andet denne finske konditorkage opkaldt efter den kendte digter Johan Ludvig Runeberg fra 1800-tallet. Rygtet lyder at Ludvig spiste kagen til morgenmad, gerne akkompagneret af en lille punch. Kagen smager dejligt af mandler og toppes med hindbærmarmelade og glasur.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

kager

  • 260 g hvedemel
  • 125 g ingefærsmåkager
    (ginger biscuits)
  • 100 g mandelmel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. natron
  • 1/2 tsk. fint salt
  • 1/2 appelsin, revet skal heraf
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 dl mælk
  • 1 dl frisk appelsinsaft
  • 1 tsk. mandelessens
  • 225 g blødt smør
  • 100 g sukker
  • 1 stang vanilje, korn heraf
  • 100 g farin
  • 2 spsk. mørk sirup
  • 3 æg

sirup

  • 200 g sukker
  • 1 1/4 dl vand
  • 4 spsk. Caloric punch
    (eller mørk rom)

Topping

  • god hindbærmarmelade
  • 100 g flormelis
  • ca. 1 spsk. mælk
  • 1 tsk. mandelessens

endvidere

  • små cylindriske bageringe

Fremgangsmåde

Varm ovnen op til 180 grader. Smør 8 små cylindriske forme, der ca. rummer 1 dl og sæt dem til side.

Knus ingefærsmåkagerne fint - gerne i en blender. Bland med mel, mandelmel, bagepulver, natron, salt, appelsinskal og kardemomme.

Kom det bløde smør i røremaskinens skål sammen med sukker, vanillekorn og brun farin og mix i 4-5 minutter. Tilsæt mørk sirup mens der røres. Tilsæt æggene et ad gangen til de er helt blandede med smørmassen. Tilsæt de sammenblandede tørre ingredienser mens der stadig røres. Tilsæt endelig mælk og appelsinjuice mens der røres. Fordel dejen i de smurte forme. De skal ca. være 3/4 del fyldte. Bag dem i 25-30 minutter.

Imens laves siruppen: Kog sukker og vand op til sukkeret er helt opløst. Sluk for blusset og tilsæt Caloric eller rom.

Tag kagerne ud af ovnen og lad dem køle af i 10-15 minutter. Tag dem ud af formene, prik dem i toppen med en tandstikker og læg dem på en bagerist. Glaser dem med siruppen.

Rør mælken i flormelisen til tyk glasur. Kom glasuren i en klemmeflaske eller lav et kræmmerhus af bagepapir. Med en lille, skarp kniv skæres en fordybning i toppen af alle kagerne, som fyldes med hindbærmarmelade. Sprøjt en cirkel af glasur omkring marmeladen.