Lækker, hjemmesyltet rabarbersyltetøj. (Foto: Peter Bilde Fogh ©DR)

Rustik rabarbersyltetøj

Syltedronningen Helena Grayston vandt Politikens syltekonkurrence i 2013 med denne rabarbersyltetøj. Den startede hendes syltekarriere. Rustik rabarbersyltetøj er især god til morgenmaden som topping på skyr eller græsk yoghurt, eller som sødt til havregrød eller en ostemad. Brug den røde del af rabarberne til dit syltetøj, så får den en flottere farve.

Syltetøjet laves over to dage. Opskriften giver cirka to glas af 200 ml.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 0 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 500 g friske rabarber
  • 250 g syltesukker
  • 1 vaniljestang
  • Revet skal og saft af 1/2 appelsin
  • 1/4 dl vand

Fremgangsmåde

  1. Læg rabarber og sukker lagvis i en kasserolle. Start og slut med sukker.
  2. Læg de to stykker vanilje ind imellem lagene.
  3. Riv skallen af appelsinen hen over rabarberne og hæld dernæst saften ud over.
  4. Lad frugten stå i den tildækkede kasserolle natten over for at safte og marinere.
  5. Næste dag tilsættes vand, og syltetøjet varmes op ved middelhøj varme, indtil sukkeret er opløst.
  6. Rør en anelse i kasserollen, men vær forsigtig med ikke at rumstere for meget, så rabarberne mister deres form.
  7. Skru nu op for næsten fuldt blus og kog i 5-7 minutter, indtil syltetøjet har nået geleringspunktet.
  8. Fyld på steriliserede glas, luk til med det samme og opbevar i køleskabet i en måned eller to... Hvis det da ikke er spist inden da.