Sachertorte - Østrigsk chokoladekage med abrikosmarmelade (©DR)

Sachertorte (nr.1)

Sachertorte er en østrigsk kagespecialitet, som den dag i dag serveres på hotel Sacher i Wien. Kagen består af kakaobunde, der lægges sammen om abrikosmarmelade og glaseres med en tyk chokoladeglasur. Du får Brødrene Prices egen opskrift her, som i en kagetest blev kåret som nr. 1 blandt wienerne!

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 0 pers.

Ingredienser

Bund

  • 180 g mørk chokolade 70%
  • 160 g smør
  • 160 g rørsukker
  • 1 stang vanilje, korn heraf
  • 6 stk. æggeblommer
  • 120 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 spsk. god kakao
  • 6 stk. æggehvider

Glasur

  • 150 g mørk chokolade
  • 1,5 dl mælk
  • 80 g sukker
  • 100 g smør
  • 2 spsk. god kakao

Abrikosmarmelade

  • 200 g tørrede, øko abrikoser
  • 1 smule vand
    (til det dækker)
  • 3 spsk. sukker
  • 1 stk. citron, saft og skal
  • 1-2 stk. citroner, saft heraf
  • 2,5 blade husblas

Fremgangsmåde

  1. Bund:
    Pisk smørret hvidt med halvdelen af rørsukkeret og vaniljekorn. Tilsæt æggeblommer lidt efter lidt, mens der piskes, til det er en sammenhængende masse. Smelt chokoladen i vandbad, og rør den i blandingen.

  2. Pisk æggehviderne, mens den anden halvdel af sukkeret tilsættes undervejs. Der skal piskes, til hviderne er helt stive og blanke. Vend forsigtigt skummet i chokoladeblandingen. Sigt melet og kakaoen over, og vend også det forsigtigt i.

  3. Smør en springform grundigt, og drys den med mel. Hæld overflødigt mel fra. Kom dejen i formen, glat overfladen ud, og bag den ved 170 grader i cirka 50 minutter. Tag derpå tærten ud af ovnen, og lad den køle af i et kvarters tid.

  4. Tag kagen ud af formen, og læg den på hovedet, så den lige bund nu bliver overfladen. Lad kagen køle helt af. Flæk den derpå, og kom et pænt lag abrikosmarmelade i midten. Læg kagen sammen igen. Glaser toppen med resten af marmeladen. Dette gøres lettest, hvis marmeladen er let opvarmet.

  5. Glasur:
    Lav derpå glasuren: Hak chokoladen. Varm mælk, sukker, smør og kakao op, tag gryden fra varmen, og rør den hakkede chokolade i. Pisk glasuren grundigt igennem.

  6. Når glasuren har den rette temperatur, og hverken er for flydende eller for fast, hældes den over kagen, som står på en bagerist, på én gang. Sørg for, at siderne også er glaserede, men undgå at stryge for meget med paletkniv, for så bliver kagen ikke så pæn og blank.

  7. Når glasuren har sat sig, serveres kagen, gerne med en klat flødeskum til.

  8. Abrikosmarmelade:
    Kør de tørrede øko-abrikoser gennem en kødhakker. Overhæld dem med kogende vand, til det dækker. Sæt det hele på køl i et par timer - så alt det hårde er opløst.

  9. Hæld massen i en gryde med 3 spsk. sukker og appelsinsaften. Kog den stille og roligt ind i en 45-50 minutter. Den skal være lind og tæt i konsistensen. Må ikke være for flydende og vandet. Så skal den bare koges lidt mere ind.

  10. Opblød husblas i koldt vand. Hæld abrikosblandingen i en blender, og blend. Tilsæt husblassen og blend lidt mere, og så kan smagen til sidst justeres med appelsinskal og citronsaft. Lad den derpå sætte sig i køleskab.

  • TIP: Husblas er kun nødvendigt, for at abrikosmarmeladen kan stivne nok til at bruge den til Sachertorten. Man kan også udelade husblas og blot anvende marmeladen som syltetøj på brød. 

Opskriften findes i samlingen

De bedste chokoladekager